2024.03.28, Csütörtök
125 éves impozáns épület újult meg Debrecen belvárosában
Fotók: MTI/Czeglédi Zsolt

125 éves impozáns épület újult meg Debrecen belvárosában

mti

2019.10.04. 16:00 - Hegedűs Gergely

Az eklektikus stílusú Zenede új színpaddal, napelemekkel, hőszivatyús fűtéssel és hővisszanyerős szellőztetéssel született újjá.

Hirdetés

Átadták a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskolának otthont adó Zenede felújított épületét. A felújítást a debreceni Bihar Generál Építő Kft. és a budapesti Pesti Építő Zrt. kivitelezte.

Az olasz reneszánsz, eklektikus stílusú épületet 1894-ben fejezték be, a jelenlegi arculatát az 1927-ben történt emeletráépítés után nyerte el.

A Zenede a felújítás előtt és után


A költségek és a környezetterhelés is csökken

Az utóbbi években az iskola állapota leromlott, felújítása régóta esedékes.

A munkák között szerepelt a műemlék épület külső homlokzatának eredeti állapotba történő helyreállítása, belső oldali hőszigetelése, továbbá a belső udvari homlokzat külső oldali és a födém hőszigetelése is.

A munkálatok során 125 új hőszigetelt nyílászárót építettek be a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve. A Zenede 154 panelből álló napelemes rendszert is kapott. Ezt a szomszédos Simonffy Emil zeneiskola épületének tetőhéjazatán helyezték el. Ezen túl víz-levegő rendszerű hőszivattyús fűtési rendszert alakítottak ki, amely megújuló energiaforrású, tehát jelentősen csökkent az épület üzemeltetéséből származó üvegházhatású gázkibocsájtás.


Modern rendszer előzi meg a penészedést

A tantermek, a próbatermek, valamint a Kodály-terem hővisszanyerős szellőztetést kapott, amellyel megelőzhető a penészedés kialakulása, valamint elősegíti az épületben használt hangszerek állagának megóvását. Az iskola tantermeiben a korábbi radiátoros fűtés helyett padlófűtést alakítottak ki, amely szintén csökkenti az üzemeltetési költségeket.     

A Kodály-terem felújítása magában foglalta egy új színpad építését és korszerű színpadi világítás kialakítását. 

A színpad alatt futó gépészeti rendszer komfortosabbá tette a termet, ezáltal a nívós rendezvényteremben több lehetőség nyílik kulturális rendezvények lebonyolítására.


Több mint 1300 tanulója van az intézménynek

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere az átadón elmondta, az energetikai korszerűsítéshez és a külső homlokzat megújításához 360 millió forint pályázati forrás mellé további 45 millió forintot biztosított az önkormányzat. A 86 millió forintos belső munkálatok elvégzésére a debreceni tankerület a Klebelsberg-pályázaton 50 millió forintot nyert el, az önkormányzat pedig több mint 36 millióval járult hozzá a kivitelezéshez.

Vántus Andrásné, a fenntartó debreceni tankerület igazgatóhelyettese kiemelte, a debreceni zeneiskola az egyetlen az országban, amely még a zeneszerző életében és hozzájárulásával vehette fel Kodály Zoltán nevét. Jelenleg 1361 tanulója van a zeneiskolának, az oktatás színvonalára pedig jellemző, hogy tavaly minden zeneakadémiára jelentkezett diákot felvettek az intézményből. Hozzátette, a kormány hangszercsereprogramja keretében a debreceni zeneiskola 93 új hangszerrel gazdagodott, mintegy 64 millió forint értékben.

Mi épül?energetikaműemlékfelújításBihar Generál Építő Kft.Pesti Építő Zrt.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés