2024.04.23, Kedd
Restaurálják Pasarét különleges templomát
esztergomi-ersekseg.hu

Restaurálják Pasarét különleges templomát

mti, magyarepitok.hu

2019.12.17. 08:06 - Szabó Ákos

Az 1934-ben átadott fővárosi műemlékhez tartozó rendház is megújul: könyvtárat, közösségi teret, idősek otthonát és óvodát is fejlesztenek a beruházásban

Hirdetés

Buda modern stílusban felépített műemlékét restaurálják egy vasárnap nyilvánosságra hozott döntés szerint: a pasaréti Pasaréti Páduai Szent Antal Ferences Templom, a hozzá tartozó rendház és a könyvtár is méltó állapotba kerül. A számos szociális célt ellátó komplexumban több fejlesztést is végre fognak hajtani. A beruházásra 1,6 milliárd forintot különítettek el állami forrásból, amiről a Pénzügyminisztérium adott ki közleményt.

 

Óvoda, idősek otthona, könyvtár, közösségi tér

A tervek szerint a templomot és a rendházat is felújítják, korszerűsítik, továbbá méltó környezetbe kerülhet a ferences rend történetét is magába foglaló könyvtár. A templomhoz tartozó közösségi házban egy olyan 180 főt befogadó nagytermet alakítanak ki, amely a környék teljes lakosságát kiszolgálhatja majd – a minisztérium jelezte közleményében, hogy nem csupán a katolikusok vehetik majd igénybe a helyszínt.

A fejlesztés során a szintén ebben az épületben működő óvoda férőhelyei számát megkétszerezik, illetve az ugyanitt üzemelő idősek otthonának is jobb lehetőségeket teremtenek.

 

Közel 100 éves épület újul meg

A pasaréti templom a főváros egyik emblematikus épülete, a modern építészet egyik fontos alkotása, melyet Rimanóczy Gyula tervezett a mellette álló buszvégállomással együtt. A műemléki védettséget élvező II. kerületi egyházi és szociális központ 1934-ben készült el.

Mi épül?egyházi fejlesztésekBudapestII. kerületműemlékfelújításóvodafejlesztéstemplomfelújítás

Hírlevél

Hirdetés