2024.03.19, Kedd
Az ősi és a modern találkozásával újult meg a zsámbéki Zichy-kastély
MTI/Koszticsák Szilárd

Az ősi és a modern találkozásával újult meg a zsámbéki Zichy-kastély

MTI, magyaepitok.hu

2020.01.23. 11:42 - Almási Krisztina

Az oktatási intézményként funkcionáló műemlék a fejlesztés során új tornateremmel és egy 400 fős ebédlővel is gazdagodott.

Hirdetés

Átadták a megújult Zsámbéki Keresztelő Szent János Iskolaközpontot, amely a fejlesztésnek köszönhetően egy ebédlőt és egy tornatermet is magába foglaló új épületszárnnyal bővült. Az intézmény 2,8 milliárd forintos állami támogatásból újult meg a Magyar Építő Zrt. és a Fejér B.Á.L. Zrt. kivitelezésében.

Az iskola fejlesztése több ütemben valósult meg, a nyugati szárny kortárs épületrésszel egészült ki. A szárny közepén udvarra vezető lépcső, mellette kis történeti bemutató terem készült. A kivitelezők feladata volt kiépíteni a teljes gépészeti és elektromos hálózatot, felépíteni a padlószerkezetek rétegeit is.

Az északi szárny megvalósítása során a földszinten a tornatermi öltözők helyiségei, egy tornaterem, egy 400 fős melegítő konyha és a menza kaptak helyet.

Felette, az első emeleten alakították ki a szabvány kosárlabdapályát befogadó tornatermet lelátógalériával, kiszolgáló szertárral és tornatanári helyiséggel.

Legutóbbi cikkünkben a Zichy-kastély fejlesztéseivel kapcsolatban arról számoltunk be, hogy a nyugati szárny teraszának és lépcsőit is megépítik a projektben a régészeti bemutatótérrel együtt, valamint a belső udvar teljes rekonstrukcióját is elvégzik a közművekkel együtt.

Az új kosárlabdapálya (MTI)

A tornaterem melletti közlekedőt híd köti össze a kápolnával, ezzel biztosított az épületegyüttes körüljárhatósága. Az eredeti épületből megmaradt a kaput és szoborfülkét tartalmazó udvari falszakasz, melyet az új szerkezetek körbevesznek.


Országszerte 220 ezren tanulnak egyházi intézményekben

Soltész Miklós államtitkár az új épülterész átadásán elmondta, hogy a megújított iskolaközpont jó példája annak, hogy az ősit milyen jól sikerült ötvözni a modernnel. Hozzátette, hogy a magyar oktatásban résztvevőknek ma 14 százaléka tanul egyházi fenntartású intézményekben, ami hozzávetőlegesen 220 ezer gyermeket jelent.

A középkori eredetre visszanyúló egykori kastély, majd tanítóképző épülete ma is állami tulajdonban van, amelyben a premontrei rend vagyonkezelésében működik az iskolaközpont.

A kastély története egészen a 18. századig nyúlik vissza, 1689-ben a Zichy család vásárolta meg a települést, és az 1710-es években lerombolt vár helyén felépíttette a kora barokk várkastélyt.

Mi épül?Magyar Építő Zrt.Fejér-B.Á.L. Zrt.Zsámbékiskolafelújításúj iskolaépületkastélyfelújítás

Hírlevél

Hirdetés