2024.06.20, Csütörtök
Elrajtolt Tatabánya multifunkcionális sportcsarnokának kivitelezése
Fotók: Bernát Benjámin/magyaerpitok.hu

Elrajtolt Tatabánya multifunkcionális sportcsarnokának kivitelezése

magyarepitok.hu

2020.01.29. 11:31 - Almási Krisztina

A Fejér-B.Á.L. és az Épkar munkájával készülő aréna 6000 fő befogadására lesz alkalmas.

Hirdetés

Lerakták a tatabányai multifunkcionális sportcsarnok alapkövét, amely a Fejér-B.Á.L. Zrt. az Épkar Zrt. kivitelezésében valósul meg mintegy 18,55 milliárd forintból. A beruházás megvalósítójaként a BMSK Zrt., mint Beruházási Ügynökség az építtetői szerepkör mellett a műszaki ellenőrzési és a tervellenőri feladatokat is ellátja.

A beruházás keretében egy 6000 férőhelyes sportarénát hoznak létre közel 19 500 négyzetméteres alapterületen.

A létesítményt a Tatabányai Gyémánt Strand- és Élményfürdőtől délre eső területen építik meg, ahol jelenleg a strand nyári parkolója, mögötte Napközis-tábor, közepén pedig bontásra váró garázsok és egykori homokbánya található.

A több mint 6000 fős lelátó befogadóképessége így alakul:

  • fix vasbeton lelátók: 3562 ülés (ebből 100 darab a sajtónak szánt ülés lesz asztallal kialakítva),
  • mobil teleszkópos lelátó: 2496 ülés.
Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik!)

Az alapkőletételi ünnepségen Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár elmondta: "Egyik legfontosabb célunk, hogy a lehető legtöbb fiatal kapjon kedvet a sportoláshoz és csatlakozzon ahhoz az egyre növekvő körhöz, mely számára a rendszeres testmozgás természetes szükségletté válik".

A terület, amelyen létrehozzák a csarnokot, szervesen csatlakozik Tatabánya mai sportközpontjához, a Sportligethez, mivel a környékén egymáshoz kapcsolódik a Földi Imre Sportcsarnok, a Grosics Gyula Stadion, a súlyemelőterem, a birkózóterem, a cselgáncsterem, a futófolyosó, az ökölvívóterem, az ugrócsarnok, a görkorcsolyapálya és a labdarúgópályák. A létesítményközpont így különösebb közlekedési nehézségek nélkül megfelelő helyszíne lehet majd bármilyen sporteseménynek, edzőtábornak, valamint régiós, országos vagy akár világversenynek is.

A sportcsarnok látványterve

A csarnokban egy 20 pástot magába foglaló vívóterem is működik majd.

A beruházás részeként a meglévő 170 személygépjármű-parkoló mellé 330 új parkolóhelyet is építenek, ebből 16 hely akadálymentesként készül el. A területen 50 darab kerékpártárolót is kialakítanak, valamint a 3 meglévő autóbuszparkolóhely mellé 6 újat is létrehoznak.

 

A sportcsarnok látványterve


Az aréna elkészül a 2022-es kézilabda-Eb-re

A munkaterület átadása felvonulásra, durva tereprendezésre és bontási munkák végzésére 2019. november 11-én megtörtént. Az épület üzemeltetése 2021 decemberében indulhat el. A csarnokot a 2022. január 14-29. között megrendezésre kerülő Férfi Kézilabda Európa Bajnokságon már használni fogják.

Az MKSZ a 2022. évi kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát 2018. június 20-án nyerte el az EHF glasgow-i kongresszusán társrendezésben Szlovákiával a szavazatok 69,3 %-át begyűjtve. Magyarországon Budapest, Debrecen, Szeged és Veszprém szerepelnek a pályázatban, Szlovákiában Kassa és Pozsony lesz házigazda, a döntőnek Budapest ad otthont, a magyarországi tartalékhelyszín Tatabánya.

Galéria

Mi épül?TatabányaFejér-B.Á.L. Zrt.Épkar Zrt.sportcsarnoksportberuházásokBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Sankó-Ép Kft.

Hírlevél

Hirdetés