2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Korábbi mozi helyén kapott új főépületet Kunszentmiklós szakiskolája
illusztráció

Korábbi mozi helyén kapott új főépületet Kunszentmiklós szakiskolája

magyarepitok.hu, MTI

2020.02.06. 12:14 - Hegedűs Gergely

A Renalpin Kft. és a Grabarics Kft. által kivitelezett fejlesztésben egy kétszintes épülettel gazdagodott a szakképzési centrum.

Hirdetés

Kunszentmiklóson csütörtökön átadták a Kecskeméti Szakképzési Centrum Virágh Gedeon Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája új főépületét, mely egy elbontott épület helyén jött létre. A fejlesztést a Renalpin Kft. és a Grabarics Építőipari Kft. kivitelezte.

A kormányzati forrásból megvalósult, összesen 700 millió forintos fejlesztésnek volt egy másik eleme is. Első lépésben ugyanis a helyi védettséget élvező iskolaépületet teljesen felújították. Ezt követte a mellette levő (korábban moziként működő) iskolaépület elbontása, ennek a helyére épült fel a most átadott új főépület.


Több mint százéve zajlik a képzés a városban

A több mint ezer négyzetméteres új épület alsó szintjén többek közt a természettudományos szertárak és szaktantermek, valamint egy nevelői szoba kapott helyet. Az emeletre kerültek a szaktantermek és az irodák.

Kunszentmiklóson a 19. század vége óta zajlott szakmunkásképzés. Eleinte a községi általános iskola épületében, 1945-1967 között pedig a református gimnázium régi épületében kaptak helyet a szakmunkástanulók. Ezután költözött az intézmény az egykori református internátus és a volt mozi épületébe, 1998-ban pedig felvette Virágh Gedeon nevét.


Általános ösztöndíjat a szakképzést választó diákok​

A csütörtöki átadón az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára is részt vett. Pölöskei Gáborné utalt az új szakképzési törvényre: "Akik most jelentkeznek szakképzést biztosító intézménybe, többletlehetőségeket kapnak."

Hozzátette, a diákok tanulmányuk elején nem szakmát tanulnak, hanem ágazati szintű képzést kapnak. "Szakmát a tudás birtokában választanak majd" - tette hozzá. Pölöskei Gáborné beszélt az általános szakképzési ösztöndíj bevezetéséről is, amely eddig is elérhető volt a hiányszakmák esetében, de "ma már szinte minden szakma hiányszakma". A szakmák között nem lehet különbséget tenni, a gazdasági környezet fogja megtenni ezt - tette hozzá.

Mi épül?Grabarics Kft.KunszentmiklósiskolaépítésRenalpin Kft.

Hírlevél

Hirdetés