2024.03.19, Kedd
Még idén szerkezetkész lesz a Magyar Zene Háza - galéria
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Még idén szerkezetkész lesz a Magyar Zene Háza - galéria

magyarepitok.hu

2020.02.04. 12:24 - Szabó Ákos

Elérte legmagasabb pontját Budapest új ikonikus művészeti központjának építkezésén a Magyar Építő.

Hirdetés

Sajtóbejáráson mutatták be a Liget Budapest Projekt részeként épülő Magyar Zene Házát délelőtt. Az egykori lerobbant Hungexpo-irodaépületek helyét átvevő, többszörösen nemzetközi díjjakkal elismert kultúrpalotát a Magyar Építő Zrt. kivitelezi Sou Fujimoto japán sztárépítész és magyar partnere, az M-Teampannon Kft. tervei alapján. Az épület lebonyolítási és műszaki ellenőrzési feladatait az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. végzi el.

A Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épülő üvegpalota átadásával 6 ezer négyzetméternyi, a projekt elindítása előtt látogathatatlan terület nyílik meg a fővárosiak előtt a ligetben.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Az alsó szinteken már a szakipari munkákat végzik

A 3 ezer négyzetméteres új intézmény munkálatai jelentősen előre haladtak: a Magyar Zene Háza épületének tartószerkezete elérte legmagasabb pontját, jelenleg a térszint felett történik a szerkezetépítés. A térszint alatti – kiállítótereknek is helyet adó - terekben pedig már előrehaladott állapotban vannak a kivitelezési munkák: a kiállítótereknek is helyet adó - szinteken már a feladatok végéhez közelítenek. Itt jelenleg a szakipari munkákat végzik, melynek során beépítik a gépészetet, elektromos rendszereket, gipszkarton elemeket.

 

 

Az eseményen Baán László, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős miniszteri biztos elmondta: az építkezés jó ütemben halad,

a Magyar Zene Háza idén szerkezetkész lesz, 2021 második felében pedig birtokba is vehetik a látogatók.

Baán László az még elmondta: a tervek szerint haladnak a szintén a Liget Budapest projekt keretében, a Magyar Zene Háza közelében épülő Néprajzi Múzeum munkálatai is. Mint korábban is megírtuk, ezen a beruházáson a Market Építő Zrt. és a Bohn Kft. végezte el a mélyépítési munkálatokat, míg a generálkivitelezést a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. konzorciuma kivitelezi. A lebonyolítási, illetve műszaki ellenőrzési feladatok szintén az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. konzorciumának munkájával valósulnak meg.

 

Tavasszal elkészül az üvegépület hullámzó tetőszerkezete

 

 

A kulturális intézmény környezettudatos szempontok szerint épül, amit az is megvilágít, hogy a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek értékelte a kivitelezési munkálatokat és a leendő épületet. A Magyar Zene Háza így minimális környezeti terhelést jelent majd a parkra nézve.

 

 

Tavasszal már elkészül az épület egyik igazi különlegessége: jellegzetes alakú, organikusan hullámzó tetőszerkezete. Szintén tavasszal kezdi el felszerelni az épület másik nagy mérnöki precizitást igénylő megoldását, az üveg oldalfalakat, amelyek azt teszik lehetővé, hogy az épület harmonikusan összefonódjon a zöld környezetével – fejtette ki Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

 

 

A jégpálya segítségével hűtik majd a kulturális palotát

Gyorgyevics Benedek kiemelte még: a Magyar Zene Háza szomszédságában fekvő Nagyrét területén 120 talajszondát helyeznek el 100 méter mélyen a föld alá, amelyek a ház, megújuló, geotermikus energiával történő ellátását szolgálják majd. Hozzátette még: a munkálatok végén, még a nyári szezon előtt megújítva állítják helyre majd a Nagyrét eredeti állapotát, amelyre a talajszondák működése így semmilyen negatív hatással nem lesz. További speciális és gazdaságos műszaki megoldás, hogy az épület hűtését távhűtéssel fogják biztosítani, melyet a szomszédos műjégpálya szolgáltat majd – fejtette ki.

 

 

Galéria

Mi épül?Magyar Építő Zrt.Óbuda GroupFőber Zrt.Liget Budapest ProjektM-Teampannon Kft.Budapestkulturális központzöld megoldásoktávhőZÁÉV Építőipari Zrt.Bohn Mélyépítő Kft.Market Építő Zrt.

Hírlevél

Hirdetés