2023.06.07, Szerda
Ezzel a projekttel ért véget a pécsi magasház eltüntetése
Illusztráció - Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Ezzel a projekttel ért véget a pécsi magasház eltüntetése

mti

2020.03.16. 08:48 - Hegedűs Gergely

Az évtizedek óta üres toronyház helyén park született, melyben több mint ezer négyzetméternyi járda épült, több mint kétezer négyzetméteren füvesítették a területet, egy új játszóteret is építettek. 

Hirdetés

Átadták azt a játszótérrel kiegészített közparkot, amelyet a 2016-ban lebontott pécsi magasház helyén alakítottak ki - tájékoztatta a baranyai megyeszékhely önkormányzata az MTI-t.    


Az elektromos autók is új töltőt kapnak

A helyhatóság közleményében felidézte: az előző városvezetés idején határozta el a pécsi önkormányzat, hogy az 1989-től üresen álló, 2016-ban kormányzati támogatással lebontott 25 emeletes magasház helyén új játszóteret és közparkot alakítanak ki.   

Két eredménytelen közbeszerzési kiírás után végül 2019 nyarán tudták megkezdeni a fejlesztést a Területi operatív program (TOP) 134 millió forintos pályázati keretéből és az önkormányzat 39 millió forintos saját forrásából.   

A teljesen új, közvilágítással és térfigyelő kamerarendszerrel ellátott parkban több mint ezer négyzetméternyi járda épült, több mint kétezer négyzetméteren füvesítették a területet, negyven fát és közel ezer cserjét ültettek, valamint egy új játszóteret is építettek. A térhez kapcsolódó új parkolóban az elektromos autók töltése is megoldhatóvá válik a jövőben, emellett - várhatóan a nyártól - egy büfé és egy illemhely is lesz a parkban.   


A megerősítés után újra leromlott

A 25 emeletes, IMS-szerkezetű pécsi magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. A Magyarországon az 1970-es években alkalmazott IMS-technológia lényege, hogy az épületet alkotó előre gyártott födémelemek és vázoszlopok kapcsolatát utófeszítéssel oldották meg. Később kiderült, hogy az összetartó acélkötelek a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken rozsdásodtak.   

A pécsi önkormányzat 2003-ban ugyan 360 millió forintból megerősíttette az épületet, de annak hasznosítását többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült megoldani. A magasház állaga idővel ismét leromlott, a veszélyessé vált épületre 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal.

A  80 méter magas, 20 ezer tonnányi betonból és ezer tonna acélból épült ingatlan bontási költségeinek 1 milliárd 256 millió forint összegű támogatásáról 2015 szeptemberében döntött a kormány.

A bontást a Strabag MML Kft. - Land-Bau Kft. alkotta konzorcium kivitelezte.

Mi épül?PécsbontásközparkStrabag

Hírlevél

Hirdetés