2024.07.20, Szombat
Elrajtolt a Bükk csillagvizsgálójának építkezése
Látványterv (origo.hu)

Elrajtolt a Bükk csillagvizsgálójának építkezése

mti, kozbeszerzes.hu

2020.04.28. 17:32 - Szabó Ákos

Elkezdődött a Bükki Csillagda építése, a répáshutai beruházást a tervek szerint 2021 második felében adják át a nagyközönségnek.

Hirdetés

Megkezdődött a munka Répáshután, Magyarország és Közép-Európa legmodernebb csillagvizsgálóján  – derül ki a Bükki Nemzeti Park nemrég kiadott közleményéből. A Bükki Csillagda névre keresztelt létesítmény a térségben is egyedülálló attrakció lesz, az interaktív projekt szórakoztatva vezeti be a látogatókat a csillagos égbolt világába. A munkálatokat a Magyar Mélyépítő Kft. és a Peracto Ingatlan Fejlesztő Kft. konzorciuma végzi el.

Az épület csaknem 700 négyzetméternyi alapterületen várja majd a vendégeket és várhatóan 2021 második felében készül el.

A beruházást 2018 elején jelentették be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen. Akkor elhangzott: a 990 millió forintból megvalósuló látogatóközpont a remélt hazai népszerűsége mellett turisztikai attrakcióként és szakmai szempontból nemzetközi érdeklődésre is számot tarthat.

Az épületben a több kisebb távcső mellett egy 50 centiméter átmérőjű főteleszkóp is helyet kap, amely tudományos megfigyelésekre is alkalmassá teszi majd a csillagdát.

Emellett a fényről szóló interaktív kiállítás, valamint egy meteoritgyűjtemény is látható lesz az intézményben. A komplexum legkülönlegesebb élményét az úgynevezett 5D-s univerzum nyújtja majd, amely a virtuális valóság segítségével érzékelhető közelségbe hozza a világűrt és az űrutazást.

Mi épül?RépáshutaturizmustudományMagyar Mélyépítő Kft.Peracto Ingatlan Fejlesztő Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés