2024.03.19, Kedd
Hét nap alatt elkészült a Dobosi Pincészet új épülete
Leier Hungária Kft.

Hét nap alatt elkészült a Dobosi Pincészet új épülete

magyarepitok.hu

2020.04.28. 12:31 - Almási Krisztina

A Leier előregyártott termékeivel a kivitelezés jelentősen gyorsabbá vált, mindemellett költséghatékony és minőségi megoldást nyújtott az építtetőnek.

Hirdetés

A Veszprém megyei Szentantalfalván a Leier előregyártott termékeiből készült el a Dobosi Pincészet új épületének pincéje, melyet vasbeton falakkal és födémmel terveztek meg. A helyszínen többek közt előfeszített födémpallókat használtak monolit födém helyett.

Az építőanyagok kiválasztásában három fontos tényező – a gyorsaság, a minőség és a gazdaságosság – játszott nagy szerepet, illetve a helyi sajátosságok figyelembevétele.


Gazdasági előnyök

Az előregyártott építőanyagok gazdasági előnyei közé tartozik, hogy a termékek már tartalmazzák a statikus által meghatározott vasalatot, a szükséges áttöréseket, az elektromos dobozokat, valamint a gégecsöveket, ezáltal az élőmunka igénye nagymértékben lecsökken.

Így kevesebb munkaerővel, optimálisan 4-5 fővel kivitelezhető egy adott épület a hagyományos monolit technológiával szemben, ahol legalább 10-15 fő-re van szükség.

 

Fotó: Leier Hungária Kft.


A kéregfalak már 2 nap alatt álltak

Ha a fal- és födémszerkezeteket kombinálva alkalmazzák, úgy az épület kivitelezési ideje még inkább lecsökken. Ennek köszönhető, hogy a Dobosi Pincészetnél az épület pinceszintjének kéregfalait (összesen közel 400 m2) mindössze 2 nap alatt, a rákerülő üreges födémet pedig 1 nap alatt építette be a kivitelező. A pinceszint teljes egészében is csupán 1 hét alatt készült el.

 

Fotó: Leier Hungária Kft.

 

Mindezek mellett az előregyártott vasbetonelemek talán legnagyobb előnye az építőanyagok minősége. Mivel a termékek fedett csarnokban, ellenőrzött körülmények között, automatizált és speciális gyártóegységekben készülnek, így a minőség és a technológiai sajátosság állandó.

Az üzemi gyártás a kéregfalak esetében azt eredményezi, hogy a falak külső felülete tükörsima, vakolást nem igényel, és glettelésre kész felületet ad. Az üreges födémnél pedig az üzemi előfeszítésük alátámasztás-mentes födémet és elhelyezést eredményez.

 

Fotó: Leier Hungária Kft.


Akár 20 százalékkal gyorsabb mint más megoldás

A pincészet nevében Pere Jakab Tivadar elmondta, hogy a Leier-termékekkel való építkezés rendkívül gyorsan haladt, és más megoldáshoz viszonyítva 15-20 százalékkal gyorsabban sikerült a megvalósítás. Azt is hozzátette, hogy a munkagépeken kívül elég lett volna 4 ember a helyszínre, de náluk 5-6 ember segített, így viszont 1-1 nap alatt elkészültek a kivitelezéssel.

A Dobosi Pincészetnél azért is választották a Leier-termékeket, mert a pince háromnegyed része a földben van, így a téglafal nem jöhetett számításba.

Emiatt megfelelő megoldásnak bizonyult az előregyártott betonelemek használata. „Az építkezésen külön öröm volt számomra, hogy szinte nem keletkezett hulladék. Eddigi tapasztalataim alapján kevés hasonló építkezési megoldás van, ami ennyire hulladékmentes” – egészítette ki Pere Jakab Tivadar.

 

Fotó: Leier Hungária Kft.

 

Galéria

Mi épül?Leier Hungária Kft.Szentantalfalvaborászat

Hírlevél

Hirdetés