2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Folytatódik a regéci vár felújítása: újjáépül a palotaszárny
Fotó: Neszveda György

Folytatódik a regéci vár felújítása: újjáépül a palotaszárny

kozbeszerzes.hu, MTI

2020.05.12. 13:41 - Almási Krisztina

A fejlesztés újabb ütemében a részlegesen megmaradt reneszánsz palota születik újjá, amelyet a korabeli leírások és kutatások alapján rekonstruálnak.

Hirdetés

A Gramalpin 2007 Kft. munkájával valósul meg a regéci vár reneszánsz palotájának rekonstrukciója és csatlakozó épületrészek állagvédelme több mint 423 millió forintból, a helyreállítás összesen közel 1000 négyzetméternyi épületrészt érint.

A romos vár régészeti felújítása az 1990-es évektől napjainkig folyamatosan zajlik, napjainkra a belső vár jelentős részét már feltárták.

Legutóbb 2015-ben történt nagyszabású fejlesztés a regéci várban: akkor újjáépítették a vár négyszintes öregtornyát, új látogató- és fogadóépület készült a bejáratnál, illetve Látogatóközpont épült a település közepén.

A korábbi fejlesztésben megújult a Kút-bástya és környezete, továbbá megszüntették az életveszélyes állapotot a vár nyugati falánál és a keleti külső védműnél.

A 2016-ban átadott beruházás ugrásszerű növekedést eredményezett az erődítmény látogatási adataiban, egy év alatt több mint tízezerrel nőtt a jegyet váltó vendégek száma, ami azóta is évről évre emelkedik. A mostani beruházástól is hasonló eredményeket várnak.

 

hellozemplen.hu


Kiállítóház és pihenőpark is épül a fejlesztésben

2020-ban, egy újabb beruházás révén, tovább szépül a regéci vár a keleti palotaszárny újjáépítésével, amely az épületegyüttes pincétől a tetőig tartó részletes helyreállítását jelenti.

A középső vár keleti részén állt egykor a több ütemben felépített reneszánsz palota emeletes épülettömege. Ezen a területen teljes magasságban megmaradtak a kétszintes palota falai, boltozatai, a fa födémek lenyomatai és a nyílások pontos helyei, valamint sok nyíláskeret-részlet töredékesen feltárásra került. A korabeli leírások, a kutatás eredménye és az előkerült részletek alapján teljes biztonsággal és szakszerűen rekonstruálható az épület.

A fejlesztésnek a településen is lesz megvalósuló eleme, egyrészt a műemlékhez vezető út első szakaszának felújítása, továbbá egy történelmi kiállítóház és pihenőpark létrehozására.

A beruházás mellett egy kisebb, ugyanakkor igen fontos munka is kezdetét veszi a várban: három  falszakasz állagvédelmét érintő fejlesztés is nagy jelentőséggel bír, ugyanis az mind műszaki, mind esztétikai szempontból látványos, értékelhető eredményt fog hozni a várban.

Galéria

Mi épül?RegécGramalpin 2007 Kft.építőipari cégekműemlékfelújításvárfelújítás

Hírlevél

Hirdetés