2024.03.29, Péntek
Jelentős fejlesztést kap a kecskeméti katonai repülőtér a KÉSZ Csoport munkájával
htka.hu

Jelentős fejlesztést kap a kecskeméti katonai repülőtér a KÉSZ Csoport munkájával

magyarepitok.hu

2020.07.28. 15:00 - Szabó Ákos

Többek között 22,5 ezer négyzetméteres átfegyverző zónát és jégtelenítő állomást alakítanak ki.

Hirdetés

Fontos megbízás nyert el a KÉSZ Csoport generálkivitelező cége, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. a kecskeméti Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison – derül ki a holding közleményéből. A KÉSZ egy 22.500 m2 területű, bazaltbeton burkolatú átfegyverző zóna, illetve egy jégtelenítő állóhely kivitelezét is elvállalta.

Emellett elvégzik a gurulóút burkolatszélesítését 3000 méter hosszan, illetve az egyik gurulóút kopórétegét is lecserélik még.

Sor kerül

  • új fénytechnikai és térvilágítási rendszer kiépítésére,
  • az északi jégtelenítő állóhely szennyvíz elvezetésére,
  • valamint az északi és déli jégtelenítőknél egy-egy monitorozó és automatizált vízelvezető rendszer megépítésére.

 

Magyarország egyik legfontosabb katonai létesítményén dolgoznak

 

A munkagépek már a helyszínen vannak (KÉSZ Csoport)

 

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2006-ban szálltak le az első Gripenek. Ugyanebben az évben megújult az irányítótorony, és a folyamatos fejlesztések azóta is a NATO-integráció részét képezik.

A mai bázis története azonban 1948-ig nyúlik vissza: ekkor kezdték meg a második világháborúban teljesen megsemmisült korábbi katonai létesítmény helyreállítani, a repülőteret újjáépíteni.

1949 őszén újra beindították a repülőkiképzést Kecskeméten, 1950-ben pedig megkezdték a repülőtér németek által épített, 1500 méter hosszú gurulóút és felszállómező bővítését, valamint azok hosszabbítását. A megrongálódott régi betonpályát feltörték és új felszállópályát készítettek.

A repülőtér azóta is folyamatosan alakul, fejlődik, a kor legmodernebb elvárásainak megfelelően, ennek a folyamatnak a része a KÉSZ Csoport által most elvállalt munka is

Mi épül?KÉSZ CsoportKecskemétkatonai létesítményrepülőtér

Hírlevél

Hirdetés