2024.03.19, Kedd
Autóipari nagyberuházás érkezik Miskolcra
Illusztráció (pixabay.com)

Autóipari nagyberuházás érkezik Miskolcra

MTI

2020.10.19. 10:57 - Almási Krisztina

A 26 ezer négyzetméteres csarnokban évente mintegy kétmillió alkatrészt gyártanak majd.

Hirdetés

Mintegy 17,5 milliárd forintos beruházást hoz Magyarországra a kínai Chervon Auto, a miskolci fejlesztéshez a kormány 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján.

A nyolc éve a kínai Nanjingben alapított, gyorsan növekvő óriáscég ezzel a fejelsztéssel az első, Kínán kívüli zöldmezős beruházását valósítja meg Magyarországon.

 A nyolchektáros területen egy 26 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot épít fel a kínai cég.

A vállalat célja pedig az, hogy évente kétmillió alkatrészt gyártsanak mind a hagyományos, mind az elektromos autóipari vállalatok számára. Szijjártó Péter elmondta: az autóipari beruházás első ütemben 138 új munkahelyet teremt, és a Chervon fejlesztése tovább erősíti Magyarország és Kína együttműködését.


Egyre vonzóbb beruházási célpont Magyarország

A külgazdasági és külügyminiszter három szempontból nevezte jelentősnek a beruházást:

  • egyrészt, mert a magyar gazdaság zászlóshajóját jelentő autóiparba érkezik,
  • másrészt azért, mert keleti beruházás, egy eddig csak Kínában működő vállalat hozza létre első Kínán kívüli üzemét,
  • harmadrészt pedig azért, mert a fejlesztés újabb visszaigazolása annak, hogy Magyarország továbbra is rendkívül vonzó beruházási helyszín.  

Az autóipar Magyarországon 120 éves tradíciókra tekint vissza, jelenleg 700 autóipari vállalat működik az országban, ami Magyarországot az európai járműipar egyik fellegvárává tette. Tavaly 550 ezer gépkocsit és több mint kétmillió autómotort gyártottak Magyarországon, az ágazat exporthányada pedig 90 százalék felett van.

Mi épül?Miskolcautóiparüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés