2024.03.28, Csütörtök
Teljesen újjászületik az Egri Bazilika és környéke – a kivitelezőket Layher megoldások segítik
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Teljesen újjászületik az Egri Bazilika és környéke – a kivitelezőket Layher megoldások segítik

magyarepitok.hu

2020.10.01. 11:30 - Gyöngyösi Klaudia

A bazilika felújítása Layher állványrendszerek segítségével valósul meg.

Hirdetés

A tervek szerint 2022 őszére befejeződhet az Egri Bazilika teljes külső- és belső rekonstrukciója, melyet két ütemben valósítanak meg. Az objektum belső munkálatai több részből állnak, melynek keretein belül:

  • a szentélyben átalakul a liturgikus tér,
  • valamint új miséző oltárt és felolvasót helyeznek el, melyeket a tervek szerint, a kereszthajóba épülő új keresztelőkúttal együtt, különleges puciscai kőből faragják, azonosan a 110 évvel ezelőtt felállított szószék kőanyagával.
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

 

A tervezést és projektkoordinációt a Hadas Műterem Kft., míg az állványozási munkálatokat Layher megoldásokkal a LocalCOMP Kft. végzi.

Mindezek mellett festő-restaurátor művészek közreműködésével megújulnak a kupolák és a falak is, az oszlopok, falpillérek pedig klasszikus műmárványt kapnak.

 

A külső- és belső szobrok is újjászületnek

A beruházás részeként teljesen kicserélik a főtemplom elektromos-, illetve gyengeáramú rendszerét és új világítási rendszert is kialakítanak. A meglévő lámpákat iparművész segítségével felújítva építik vissza, majd a korabeli lámpaburákat újragyártva helyezik azokra.

A templom belső- és külső szobrait is restaurálják, az altemplomban pedig páraelszívó rendszert, valamint új világítást létesítenek. A főtemplom homlokzata egy, az érseki levéltárban fennmaradt akvarell alapján kap új festést.

A létesítmény külső homlokzatát, illetve a környékét is felújítják. A bazilikához vezető nagy lépcsősor kivitelezését fagyálló kövekből készítik a szakemberek. A főszékesegyház körül pedig természetes kővel burkolva egy új, dísznövényekkel szegélyezett körmeneti utat alakítanak ki. A létesítmény melletti területen cukrászda és vizesblokk épül.

A projekt második ütemében a két nagytorony is felújítást kap.

 

Layher Allround térállvány a rekonstrukciós munkákhoz

A létesítmény teljes felújításához egy flexibilisen alkalmazható állványrendszerre volt szükség. A kritériumoknak legjobban a Layher Allround felelt meg, mely homlokzati- és térállványként, valamint alátámasztásokra is egyaránt alkalmazható építési helyzettől függően. A sokoldalúan felhasználható, folyamatos fejlesztés alatt álló Allround állványrendszer mára a moduláris állványrendszer szinonimájává vált a piacon.

Az állványzatot a kivitelezők a homlokzati munkák mellett, a párkányok kőeleminek cseréjére is alkalmazzák. Mindemellett a Timpanonnál térállványként is szolgál, valamint annak oszlopainak és mennyezeti részének felújítását is segíti.

A Tambur külső felújítására íves homlokzati Allround állványzatot építettek Allround fali konzollal a falhoz rögzítve, így egy önhordó állványt létrehozva.

A főbejárat előtti 2 nagy szobor rekonstrukcióját pedig moduláris állványzattal oldották meg, míg az épület tetején található szobrok esetén a homlokzati állványt térállvánnyá bővítették, mely ebben az állapotában körbeveszi a szobrokat, könnyű hozzáférést biztosítva így a restaurátoroknak.

 

Gazdaságos és tartós megoldások Layher állványzattal

Ahogy azt korábban említettük, a tornyok felújítása a projekt II. ütemben fog megvalósulni. Ebben az ütemben a kivitelezők a már meglévő állványanyagot fogják újra felhasználni némi kiegészítéssel, így biztosítanak a Layher állványok igazán gazdaságos megoldást.

Előreláthatólag a két nagytoronynál az Allround állványzatot konzol segítségével a torony falára fogják rögzíteni, ami így hozzávetőlegesen 45 méter magas lesz.

Lapunk értesülése szerint a homlokzaton fontos szempont volt, hogy körülbelül 80 cm hely maradjon a homlokzat és az állvány között annak érdekében, hogy a kivitelezők a lábazati köveket is cserélni tudják. Ezt úgy tudták megoldani, hogy az állványzat második szintjén a belső oldali konzolról folytatódik a felette lévő állvány.

Mivel az Allround rendszer erős, nagy teherbírású és rugalmasan alkalmazható változatos homlokzati geometria esetén is, így könnyen megoldható volt, hogy a szakemberek a projekt igényeihez a lehető legjobban alakítsák ki a Layher állványzatot.

 

Homlokzati állványból alakítottak ki térállványt a belső munkálatokhoz

A belső felújítás az Allround állványzat homlokzati-, térállvány és alátámasztó állványként alkalmazva valósul meg. A belső falak mellett homlokzati állványként építették fel, a mennyezeti és boltozati felújítási munkák esetén pedig az homlokzati állványokat rácsos tartóval, vagy egyéb standard Allround elemekkel kötötték össze, így térállványzatot kialakítva, amelyről a szakemberek jobban hozzáférnek az érintett felületekhez.

Az oszlopok és egyéb díszítő elemek köré acél réstakarókat helyeztek, melyek segítségével pontosabban tudták lezárni a járófelületeket a még biztonságosabb hozzáférés érdekében.

A kupola felújításához érdekes állványozási megoldást alkalmaztak.

Mivel a Tamburon nagyobb súlyú ablakokat kell lecserélni, így olyan állványrendszerre volt szükség melynek teherbírási képessége 500kg/nm. Így a kiváló teherbírása miatt szintén a Layher Allround rendszerre esett a választás és egy 38 méter magas, 70 tonna súlyú térállvány került megépítésre a kupola alatt.

 

Standard Layher elemek felhasználásával a teljes alátámasztás megoldható

Az állványzat nehéz súlya miatt az altemplom mennyezetét is alá kellett támasztani, mely pont a kupola alatt található. Ezt egy Allround alátámasztással oldották meg a szakemberek, hiszen az állványrendszer standard elemeinek felhasználásával biztonságos, nagy teherbírású alátámasztás építhető.

Az állványzaton belüli biztonságos és gyors közlekedés biztosítására Allround rendszerbe integrált Podest lépcsőket, a felújítási munkálatok gördülékeny elvégzésére pedig acél járólapot, valamint acél hézagtakarókat alkalmaztak.

A projekt során 440 tonna állványanyag került felhasználásra.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.műemlékfelújításEgerrekonstrukcióHadas Műterem Kft.építőipari cégekLocalCOMP Kft.tervező cégek

Hírlevél

Hirdetés