2024.03.04, Hétfő
Kaposváron épül fel Makovecz Imre három évtizede tervezett harangháza
Illusztráció - csodalotosmagyarorszag.hu

Kaposváron épül fel Makovecz Imre három évtizede tervezett harangháza

MTI

2020.11.05. 07:48 - Hegedűs Gergely

A megyeszékhely a beruházással tiszteleg a nemzetközi hírű építész munkássága előtt, egyúttal új turisztikai célponttal gazdagodik.

Hirdetés

Kaposváron épül fel Makovecz Imre (1935-2011), a magyar ornamentikus építészet stílusteremtő alakjának mintegy három évtizede tervezett harangháza 2022 tavaszára. A hírt a város polgármestere a somogyi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón jelentette be.


Kaposváron már vannak Makovecz-épületek

Szita Károly Makovecz Imre fiával, Makovecz Pállal, egyben a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi elnökével és Csernyus Lőrinc építésszel, egykori Makovecz-tanítvánnyal folytatott megbeszélést a projektről. Ezt követően közölte: Kaposvár a beruházással tiszteleg a nemzetközi hírű építész munkássága előtt, egyúttal új turisztikai célponttal gazdagodik. Hozzátette, az önkormányzat 100 millió forint előleget kapott a tervek megvalósításához, az épület helyét még keresik.

Kaposváron már vannak Makovecz-épületek, ilyen az Áfész-bolt a Cseri városrészben és a Szent István Egyetem kampuszának köralakú fogadóépülete - mutatott rá. Megjegyezte, egy hátrahagyott Makovecz-terv megvalósításának ötlete a városban három évvel ezelőtt rendezett Makovecz-kiállításon merült fel.   


Aktualizálni kell a terveket

Csernyus Lőrinc arról szólt, hogy

Makovecz Imre a harangházat a speciális alumínium harangot szabadalmaztató Jeney-Oborzil család tiszteletére tervezte, miután tagjaival a sevillai világkiállítás magyar pavilonjának tervezésekor megismerkedett.

A Jeney-Oborzil család által szabadalmaztatott alumíniumharangok előnye a jó hangolhatóság, emellett a bronzharangoknál lényegesen kisebb a súlyuk. Felmerült, a pavilonba a család harangjai kerülnek.   

"Makovecz Imre a harangházat Hajdúszoboszlón képzelte el, köszönjük, hogy Kaposvár befogadta a terveket, e nélkül talán sohasem épülne meg" - fogalmazott az építész. Hangsúlyozta, hogy a tervek készen vannak ugyan, de azokat aktualizálni szükséges, hogy megfeleljenek a kor követelményeinek.


Egy fogadóépület is létre jön

Makovecz Pál kitért arra, hogy a teljes egészében állami támogatásból épülő harangház két részből, a harangokat befogadó, harangjátékot játszó építményből és egy fogadóépületből áll, amely kisebb rendezvények tartásával egyfajta kulturális központként is működhet.   

A kuratóriumi elnök emlékeztetett,

az alapítvány feladata a Makovecz-archívum rendezése, a Makovecz Imre tervei alapján épült ingatlanok felújítása és az alkotó hátrahagyott terveinek megvalósítása. A Makovecz-program harminc épület felújításához és építéséhez járult hozzá az elmúlt öt évben.


Hat évvel hosszabbodik a program, bővül a dobogókői síház

"Büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket eddig elértünk" - hangsúlyozta az elnök. Hozzáfűzte, az eredetileg idén lejáró program hat évvel meghosszabbodik, mert rengeteg épület vár rekonstrukcióra és sok terv a megvalósításra. A jövőbeni projektek között említette számos veszélyeztetett épület megmentését, továbbá egy zalaegerszegi és szegedi kápolna, egy mátészalkai kávéház építését, s egyebek között a dobogókői síház bővítését.   

A munka összetett, nehézséget a magántulajdonú, különösen a vállalkozások kezében lévő Makovecz-épületek felújításának támogatási lehetősége jelent, utóbbi ugyanis versenyjogot sérthet - fogalmazott Makovecz Pál.

Mi épül?építészetKaposvár

Hírlevél

Hirdetés