2024.03.29, Péntek
Szeged: új kórházszárny átadójával egy időben tették le az új klinika alapkövét
Fotók: MTI/Rosta Tibor

Szeged: új kórházszárny átadójával egy időben tették le az új klinika alapkövét

mti, magyarepitok.hu

2020.12.15. 16:35 - Szabó Ákos

Átadták a KÉSZ Csoport által felépített új egyetemi fül-orr-gégészeti épülettömböt és elrajtolt az infektológiai klinika építkezése is, szintén a KÉSZ kivitelezésében.

Hirdetés

Háromszintes szárnnyal bővült a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikája 1,8 milliárd forintos állami támogatással. A szegedi székhelyű KÉSZ Csoporthoz tartozó KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. munkájával felépített épülettömb átadóján egyben alapkőletételi ünnepséget is tartottak: szintén a KÉSZ építi meg a város és az egyetem új infektológiai klinikáját.

 

900 négyzetméteres modern épületszárnyat adtak át

A füll-orr-gégészeti épületfejlesztésnek köszönhetően nemcsak a klinika területe növekedett csaknem kétszeresére, hanem két korszerű műtőt is kialakítottak.

A mintegy 900 négyzetméteres új szárny földszintjén kaptak helyet az ambulanciák, valamint az új cochleáris implantációs centrum és egy hallásvizsgáló helyiség. Az első emeleten mintegy 300 négyzetméteres fülészeti és gégészeti műtőblokkot, valamint két korszerű sterilizálót, továbbá előkészítő helyiséget is kialakítottak. A második emeleten kilenc kétágyas, saját vizesblokkal ellátott kórteremben helyezhetik el a betegeket. Az épületet a Priskin építész tervező iroda Kft. tervei alapján alakították ki.

 

 

Az országban egyedülálló technológiával gyógyítanak mostantól Szegeden

A műtőkben az országban egyedülálló módon kis energiájú röntgen készülék is rendelkezésre áll.

Ennek segítségével a beavatkozások közben folyamatosan nyomon tudják követni a belső fülbe beültetett implantátum pontos helyét és útját, amely jelentősen növeli a betegbiztonságot – mondta el Rovó László rektor.

A rendezvényen szintén felszólaló Bódis József államtitkár azt hangsúlyozta: javult a Szegeden és a térségben élő páciensek ellátása, az itt dolgozók munkakörülményei is jobbá váltak. Hozzátette:

a klinikán olyan beavatkozásokat is végeznek, amelyekre a határon túlról is érkeznek betegek.

 

Ilyen lesz az új infektológiai klinika

 

Látványterv (SZTE)

A kettős eseményen emellett elhangzott: mintegy négymilliárd forintos beruházással 54 kórtermes infektológiai klinikát és oktatási központot is kap az SZTE, melyet az MTI közlése szerint szintén a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. épít fel, a közbeszerzési adatok alapján a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt. fejlesztésében.

 

Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Bódis József államtitkár, Juhász Roland államtitkár, Medvigy Mihály, a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt. vezérigazgatója, Rovó László, az egyetem rektora és Sáray Zoltán, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója (b-j)

A várhatóan 2022 júniusára elkészülő, négyszintes, 4575 négyzetméteres központ földszintjén ambuláns és diagnosztikai egységeket alakítanak ki. Három emeleten, saját vizesblokkal 54 egyágyas kórterem lesz, melyek szükség esetén kétágyasra bővíthetők. A betegszobákban rendelkezésre áll majd az intenzív ellátáshoz szükséges technológia is. A hat ápolási egység és az azokhoz tartozó kilenc-kilenc kórterem izolálható lesz és a klinikán a gyermek és felnőtt ellátás egymástól elkülönítve zajlik majd.

Az eseményen Fendler Judit, az SZTE kancellára kifejtette: a jelenlegi pandémiás helyzet világosan mutatja, hogy a Dél-Alföldön nagy szükség van egy olyan klinikára, ahol biztosítható az izoláció.

Hozzátette:

a beruházásnak köszönhetően a jövőben pandémiás helyzet esetén nem kell más részlegeket átalakítani, esetleg ideiglenesen elköltöztetni annak érdekében, hogy a betegeket a lehető legmagasabb színvonalon tudják ellátni.

Mi épül?KÉSZ CsoportSzegedBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)egészségügyi fejlesztésSzegedi Tudományegyetem (SZTE)Priskin építész tervező iroda Kft.

Hírlevél

Hirdetés