2024.04.25, Csütörtök
Ez a megyeszékhely kap új egyetemi innovációs parkot
pte.hu

Ez a megyeszékhely kap új egyetemi innovációs parkot

MTI

2021.01.06. 12:10 - Kolinek Nóra

Négymilliárd forintos európai uniós támogatással kezdődhet meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Tudományos és Innovációs Parkjának létrehozása - jelentették be az intézmény vezetői.

Hirdetés

Jelentős projekttel bővül a pécsi tudományos élet: a megyeszékhely egyetemén létrehoznak egy új tudományos és innovációs parkot. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán elnyert négymilliárd forintos támogatásnak köszönhetően az elkövetkezendő tíz év egyik legfontosabb innovációs, gazdaságélénkítő és kutatás-fejlesztési programja indulhat el a dél-dunántúli régióban.

A fejlesztés több lépésben valósul meg, amelynek első ütemében a PTE egyik ingatlanát kétmilliárd forintból felújítják, és a helyi gazdaság és az egyetem együttműködése szempontjából kulcsfontosságú laborokat alakítanak ki benne.

A PTE kutatói, hallgatói és a helyi gazdaság szereplőinek hatékonyabb együttműködése érdekében kutatás-fejlesztést és innovációt szolgáló coworking tereket hoznak létre.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy

az állam a magyarországi egyetemeknek komoly szerepet szán a termelő-, szolgáltató vállalatokkal való szorosabb kapcsolat kialakításában. A program segítségével a gazdasági élet szereplői és az egyetem kapcsolata erősödik.

 

Egészséggazdasági és okostechnológiák

A beruházás célja, hogy a kezdő vállalkozások, a kutatási és fejlesztési projektek hazai és nemzetközi szinten is inspiratív, modern környezetben fejlődhessenek, váljanak versenyképessé és hasznossá a társadalom és a gazdaság számára is.

A PTE tájékoztatása szerint a fejlesztés első üteme még az idén elindulhat az egyetem pécsi, meglévő ingatlanjaiban.

Egészséggazdasági fejlesztéseket megalapozó tudományos témák, a digitális egészségipari innovációk, okostechnológiák, valamint a specializált gépgyártás és intelligens technológiák, továbbá a zöld gazdaság kapja a legnagyobb hangsúlyt.

A program további ütemeinek előkészítése folyamatban van. Az egyetem a következő években újabb és újabb forrásokat szeretne pályázatok és támogatások formájában megszerezni.

Mi épül?oktatási beruházásPécsi TudományegyetemPécsPTEinnovációkutatás-fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés