2024.03.29, Péntek
Impozáns sportközponttal gazdagodik a nagymúltú budai gimnázium
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Impozáns sportközponttal gazdagodik a nagymúltú budai gimnázium

magyarepitok.hu

2021.01.29. 16:00 - Kolinek Nóra

A több mint százéves intézmény műemlékjellegű főépülete is megújul a Horváth Építőmester Zrt. és a Possibuild Kft. által kivitelezett nagyszabású projektben. Megmutatjuk, hol tart az építkezés.

Hirdetés

Ütemtervnek megfelelően halad az új sportkomplexum építése a Móricz Zsigmond körtér közelében található Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium területén – értesült a magyarepitok.hu.

A mintegy 4,5 milliárd forint értékű beruházásban egy 3700 négyzetméteres, négyszintes sportközpont jön létre, ugyanakkor jelentős átalakításokat végeznek a gimnázium műemléképületének belső tereiben is. A számos speciális eljárást igénylő projektet a Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) és a Possibuild Kft. kivitelezi. Alvállalkozóként az Épszerk-Pannónia Invest Kft. (ÉPI) felel a szerkezetépítésért, a projekt tervezője az Óbuda Építész Stúdió Kft.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A jelentős múlttal bíró gimnáziumot 1912-ben alapították, a jelenlegi épületét Walder Gyula műépítész tervei alapján alakították ki, és 1929-ben adták át a Gellért-hegy lábánál.

 

Két sportpálya épül egymás felett

Ahogy azt korábbi cikkeinkben is jeleztük, a tavaly tavasszal elkezdett fejlesztés több szempontból is egyedinek számít.

Egyik különlegessége, hogy az új épületben két sportpálya épül egymás felett a Móricz Zsigmond körtér közelében fekvő intézményben.

Alul egy kosárlabdapálya jön létre, két közbenső szinttel, majd ennek tetején egy előregyártott, födémpaneles réteg, azon pedig egy kézilabdapálya.

 

 

További komoly kihívást jelentett, hogy munka nem egy klasszikus mélygödrös, résfalas alapozásra épül, hanem cölöpsorral van megtámasztva a hegyoldal. Ráadásul a monolit vasbeton sportkomplexum szerkezetépítése során látszóbeton technológiát alkalmaztak, ami nagy precizitást és tapasztalatot igényelt. Az ÉPI erre szakosodott csapatának munkáiról ebben a cikkben számoltunk be.

 

 

Már a belső gépészetnél tart a projekt

A lapunkhoz eljuttatott információk szerint a projektben épülő

sportpálya már elkészült, és a sportkomplexum támfalai is állnak.

A sportcsarnok belső tereiben a látszóbeton felületeket is befejezték, és a komplett vasbeton szerkezet is a helyén van. Elkészültek az épület körüli látszóbeton támfalak és a belső válaszfalak is. A beszámolóból az is kiderült, hogy a szigetelési munkálatok során a talajnedvesség elleni védelem növelése érdekében vízzáró betont alkalmaztak a szakemberek.

 

 

Jelenleg többek között a hőszigetelési munkák zajlanak, szerelik a homlokzati alumínium nyílászárókat és a finombeton homlokzat burkolatát, emellett a belső gépészeti és elektromos alapszereléseket is elvégzik. Rövidesen kezdődhetnek a tetőszigetelési munkák, az aljzatbetonozások, illetve a hő- és hangszigetelések fektetése.

 

 

Falmászó felület is lesz a sportközpontban

Ahogy azt a korábbi cikkekben is jeleztük, a sportkomplexum számos különleges fejlesztést kap. A földszintjén 180 négyzetméteres szertornafelületet alakítanak ki, amelynek része egy 7,5 méter széles és 7 méter magas falmászófelület is, továbbá ezen a szinten helyezkedik majd el az 570 négyzetméteres kosárlabdapálya, amely két részre is osztható. Szintén a földszinten található többek között egy 70 négyzetméteres kondicionálóterem, szertár, testnevelő tanári szoba, valamint öltözők.

 

 

A legfelső emeleten egy 1200 négyzetméteres kézilabdapályát építenek, 150 fő befogadására alkalmas lelátóval. A kézilabdapálya területe további három részre bontható automatizált függönyök segítségével.

A munkálatok során egy technológiailag fejlett, közösségi programokra is alkalmas teret alakítanak ki: többek között 450 LED-lámpát szerelnek fel, a felülvilágításra 24 kupolát alakítanak ki, illetve a térelválasztó is elektromosan vezérelhető (és gépi erő nélkül mozgatható) lesz.

 

 

Jól haladnak a műemléképület belső átalakítási munkái is

Az új sportközpont építésén túl a belső terek átalakításával a műemléképületnek minősülő gimnázium nyolc új tanteremmel bővül, emellett áthelyezik a könyvtárat és az ebédlőt. A földszint déli részén található tantermek, illetve az orvosi szoba átalakítása már elkészült. A könyvtár (olvasó terem, oktató terem, tároló terem és könyvtárosi szoba) építészeti, gépészeti és elektromos munkái, acélszerkezetű galéria beépítésével is elkészültek.

 

 

Az első emeleten a régi orvosi szobák helyén új tanári szobákat alakítottak ki. Az étterem egyedi mintás terrazzó burkolatot kapott. Az ebédlő álmennyezetének átalakítása során megtartják a régi kazettás megjelenést és a stukkós díszítését. A folyosó mozaik lap burkolatait és műkő lábazatait pótolják. Rövidesen megkezdik a könyvtár bútorozását és falburkolatainak kialakítását, illetve az ebédlő terrazzó burkolatainak csiszolását.

A teljes beruházás várhatóan 2022. február hónapban fejeződik be.

Galéria

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Possibuild Kft.Óbuda Építész Stúdió Kft.látszóbetonoktatási beruházásBudapestsportcsarnok

Hírlevél

Hirdetés