2024.07.17, Szerda
Az államalapítás évfordulóján tekinthető meg a Budavári Palota felújított ékszerdoboza
Budavári Palota déli összekötő szárny Fotók: Pestbuda.hu

Az államalapítás évfordulóján tekinthető meg a Budavári Palota felújított ékszerdoboza

MTI

2021.02.24. 09:30 - Kolinek Nóra

A munkálatokat a Nemzeti Hauszmann Program keretében a Várkapitányság NZrt. megrendelésére a Confector Mérnöki Iroda Kft. végzi.

Hirdetés

Ahogy arról már több alkalommal is beszámoltunk átfogó műemléki rekonstrukciós munkálatok zajlanak a Budai Vár területén. A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. (WHB) és a Laki Épületszobrász Zrt. kivitelezésében a tavalyi év elején teljesen újjáépült a világháborúban megsérült Lovarda, valamint az egykori Főőrség épülete és Stöckl-lépcső is a Budai Várnegyedben.

A műemlék helyreállítási munkálatok következő lépéseként a Confector Mérnöki Iroda Kft. most a különleges látványosságnak és a hozzá kapcsolódó kiállításnak helyet adó épületrész, a déli összekötő szárny szerkezetépítési munkálatainak kivitelezését végezte el, a Középülettervező Zrt. Potzner Ferenc felelős tervező tervezésében elkészített tervei alapján.

A következő hetekben pedig elkezdődik a századforduló legjelentősebb reprezentatív termének, a Szent István-teremnek a belsőépítészeti kialakítása.

A termet a tervek szerint az augusztus 20-tól tekintheti meg a nagyközönség – szerepel a Várkapitányság közleményében.

 

 

A párizsi világkiállításon nagydíjat nyert termet Hauszmann Alajos tervezte

Az államalapító Szent István királyunkról elnevezett terem a Budavári Palota ékszerdoboza és a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt.

Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert reprezentatív terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, kialakításában a kor olyan kiváló művészei és iparosai vettek részt, mint Thék Endre, Zsolnay Vilmos, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos. A csodálatos helyiség a II. világháborúban teljesen megsemmisült, de most a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkotják újra - olvasható a közleményben.

Mára az eredeti térszerkezet elkészült, most a terem belsejének korhű kialakítása következik. A különleges helyszínt a nagyközönség augusztus 20-tól újra eredeti szépségében csodálhatja meg.

 

 

Régi mesterségek képviselői dolgoznak a korhű rekonstrukción

A fejlesztésben részt vevő hazai mesterek évek óta gőzerővel dolgoznak a berendezés kialakításán: újra elkészültek a falakat díszítő Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay-pirogránit képek, a terem központi helyét elfoglaló kandalló és a tetejére kerülő Szent István-mellszobor, az intarziás parketta, a fém- és ötvösmunkák. A terveknek megfelelően készülnek az egyedi bútorok és függönyök, valamint a terem falát burkoló díszes diófa fal.

 

 

A közlemény kiemeli: a helyreállítás iparművészeti jelentőségét növeli, hogy a hiteles rekonstrukció érdekében mára már eltűnőben lévő mesterségek képviselői vesznek részt az alkotásban. Pécstől Pápáig hét szakma kiválósága, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozik az eredetivel megegyező rekonstrukción.

A belső tér legmeghatározóbb elemét, a több mint 2 méter széles és 4,5 méter magas Zsolnay-kandallót márciusban kezdik el összeállítani a helyszínen, majd a következő hónapokban a szakemberek fokozatosan alakítják ki az eredeti megjelenést a padlótól a mennyezetig.

 

Anjou-kori tárgyi emlékeket is felfedeztek a munkálatok során

Az új kulturális és turisztikai látványossághoz kapcsolódóan kiállítás is bővíti majd a Budavári Palota élménykínálatát.

A Nemzeti Hauszmann Program megvalósításakor az értékteremtés mellett az értékmentés is kiemelt feladat. A déli összekötő szárny munkálatai alatt már többször találtak értékes tárgyi leleteket, korabeli épületrészleteket.

 

 

Az épületrészben 2019 végén indult falkutatás, amelynek eredményeként a többi között értékes Anjou-kori töredékek, Hauszmann-kori oszlopok és faldíszítések kerültek elő. A tárgyi emlékeket a Várkapitányság szakemberei biztonságba helyezték. A leletek közül több az építkezés befejezése után, eredeti helyén újra látható lesz - olvasható az összegzésben.

A Budavári Palota déli összekötő szárnyának történeti helyreállítását és a Szent István-terem műemléki rekonstrukcióját követően folytatódik a palotaegyüttes teljes külső és belső felújítása.

 

Galéria

Mi épül?Nemzeti Hauszmann ProgramVárkapitányság Nonprofit Zrt. CONFECTOR Mérnöki Iroda Kft.Laki Épületszobrász Zrt.Közti Zrt.WEST HUNGÁRIA BAU Kft.

Hírlevél

Hirdetés