2024.03.19, Kedd
Múltjához méltó felújítást kap Eger egyik legjelentősebb épülete
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Múltjához méltó felújítást kap Eger egyik legjelentősebb épülete

magyarepitok.hu

2021.02.28. 10:34 - Hegedűs Gergely

Az Egri Érseki Palota rekonstrukciója során nagy hangsúlyt fektetnek a kiváló minőségű építőanyagok használatára. A több évszázados múlttal bíró épületegyüttesnél a Cemix rendszereire épít a kivitelező SZépítésZ EGER Kft.

Hirdetés

Közel egy évtizede tartó, átfogó felújítás utolsó üteme zajlik a SZépítésZ EGER Kft. kivitelezésében, az egri belváros egyik legnagyobb és legimpozánsabb műemlék épületén. Az Egri Érseki Palotában folyó munkálatok során kezdettől fogva jelentős mértékben a Cemix Hungary Kft. termékeit alkalmazzák. A projekt részleteiről az építőanyagokat gyártó vállalat, illetve a kivitelező cég segítségével tájékozódtunk.

Az XVIII. században épült palotaegyüttes külső és belső rekonstrukciója azért indult el, mert hosszú évtizedek óta nem kapott átfogó komplex felújítást, és az épületek állagmegóvása érdekében már nem tűrt további halasztást. Első ütemben a középső épületrészt újították fel. A beruházást 2010-ben a Laki Zrt. kezdte el, az LB-Knauf termékeit alkalmazva. 2016-ban indult a második ütem, melynek keretében a SZépítésZ EGER Kft. a déli szárnyat rekonstruálta, szintén LB-Knauf anyagok felhasználásával. A jelenleg is zajló harmadik ütem tavaly szeptemberben kezdődött el, célja az Érseki Palota északi szárnyának rendbe tétele, melyhez a 2020 őszén már Cemix Hungary Kft. névre váltott építőipari gyártó cég termékpalettájáról válogat a kivitelező.


Turisztikai, kulturális és egyházi funkciót is betölt majd az újjászületett palota

Az épületegyüttes Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan főpapi palotája, melynek egyik szárnya napjainkban is eredeti funkcióját tölti be. A több ütemben végrehajtott, eredeti állapot helyreállítását célzó fejlesztések eredményeként az Érseki Palota legrégebbi, egyben legértékesebb középső szárnya teljesen megnyílt a nagyközönség előtt, látogatóközpontként funkcionál és sokrétű turisztikai szolgáltatást nyújt.

Az érsekség középső területe - fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A beruházás során a palota első és második emeletén kiállításokat alakítottak ki, míg a földszinten kávézó, turisztikai információs pont, múzeumpedagógiai műhely, ajándékbolt és az érseki vinotéka kapott helyet. Utóbbiban a részben vagy egészben a főegyházmegye “fennhatósága” alá tartozó öt – az egri, a mátrai, a bükkaljai, a tokaji és a kunsági – borvidék boraiból lehet válogatni. A projekt keretében felújították a palota kápolnáját, illetve díszkertjét is.


Az Érsekudvar is megújul

A SZépítésZ EGER Kft. ügyvezetőjétől, Szabó Zoltántól megtudtuk, a harmadik ütemben zajló Északi szárny és Érsek udvar rekonstrukciója jelenleg 30 százalékos készültségben van. A vezető elmondta, egészen az alapoktól indult az átfogó fejújítás. „A külső és belső falazatok, valamint a pince vizesedésének megszüntetésével, tartószerkezeti átalakításokkal kezdődött a kivitelezés, majd további építőmesteri és szakipari munkák következtek” – derült ki szavaiból. Hozzátette, a munkafolyamatok során kizárólag a Cemix Hungary Kft. felújító vakolatait, a WTA Eurosan szárító vakolatrendszert és a Renti szálerősített javítóhabarcsot alkalmazzák.

A felújítási program keretében egy szakaszon a tetőszerkezet elbontásra kerül, helyette újat építenek a korábbi meredekebb hajlásszög visszaállításával. Az átalakítás az épület teljes funkcionális átrendezésével jár, és az udvara is teljes egészében megújul.


Ezért használják hosszú évek óta a Cemix termékeit

Az ügyvezető rámutat, növeli a hatékonyságukat, hogy a korábbi második ütemben, illetve most zajló harmadik ütemben is hasonló építéstechnológiával, és szinte azonos építőanyagokkal dolgoznak. „A beruházó, az Érseki Vagyonkezelő Központ részéről is pozitív visszajelzést kapunk a kivitelezés és az alkalmazott anyagok minőségét illetően."

Hozzáteszi, abban, hogy a lehető legmagasabb hozzáadott értéket tudják elérni, a Cemix-szel való együttműködés is rengeteget számít. „Egy régi időkre visszanyúló kapcsolat van közöttünk, ami az elmúlt négy-öt évben még szorosabbra fűződött. Ennek köszönhetően közvetlen partneri viszonyban vagyunk, ismerjük a teljes termékpalettát és nagyon magas szintű szakmai segítséget, illetve oktatást kapunk. Alapvetően a Cemix által nyújtott rendszerek nagyon jók, többéves távlatban visszanézve elmondható, hogy a beépített anyagok kiválóan működnek.”

 

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.építőipari gyártókEgerSzépítész Eger Kft.műemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés