2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Interaktív kiállítás is helyet kap a megújuló Dunakiliti Duzzasztóműben
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Interaktív kiállítás is helyet kap a megújuló Dunakiliti Duzzasztóműben

magyarepitok.hu

2021.03.01. 08:00 - Kolinek Nóra

A Strabag és a Hídépítő kivitelezésében újulnak meg a Szigetközi Vízpótló rendszer működését biztosító nagyműtárgyak.

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk az Országos Vízügyi Főigazgatóság közbeszerzési eljárás írt ki a Dunakiliti Duzzasztómű korszerűsítésére, amelynek nyertese a Strabag Építőipari Zrt. és a Hídépítő Zrt. által alkotott MBH-Híd konzorcium. A beruházás során a tervezés és a kivitelezés is a vállalkozók feladata.

A Dunakiliti Duzzasztómű a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer részeként épült meg, amelynek építkezése 1978-ban kezdődött, és közel 10 évig tartott. A magyar oldali létesítmények közül elkészült a duzzasztómű, mint főműtárgy, és a tározóhoz tartozó szivárgó-csatorna a vízszintszabályozó műtárgyaival.

1991-ben az építkezést leállították, azonban Szigetköz vízpótlása érdekében még kisebb munkák folyhattak, ilyen volt többek között a fenékküszöb építése is, mely a mellékágrendszer vízpótlásában játszik fontos szerepet.

A fenékküszöb 1995-ös megépítése után már csak kisebb állagmegőrzési és karbantartási munkálatok folytak, így a rekonstrukció időszerűvé vált.

2016-ban a műtárgyak felújítása bekerült a KEHOP programok közé, így európai uniós támogatással kerül sor a nagyműtárgyak korszerűsítésére.

 

 

Mi történik a korszerűsítés keretében?

A rekonstrukció során egyebek mellett megújul a

  • duzzasztómű billenőtáblás szegmens elzárásainak korrózióvédelmi festése (6 duzzasztónyílás és a hajózsilip felső fője),
  • az üzemi híd acél szerkezeteinek korrózióvédelme,
  • a pillérek belsejében a hidraulika rendszer és az irányítástechnika,
  • az üzemi hídon található 2 5/40 tonnás portáldaru
  • és a segédhajózsilip is.

 

 

A kezelőépületben interaktív kiállítást is berendeznek

A duzzasztómű mellett teljes rekonstrukción esik át a létesítmény energia ellátását biztosító trafóépület, az üzemi úthálózat jelentős része és Vízügyi Igazgatóság irodaépülete is.

A kezelőépületben kap helyet egy a térség vízgazdálkodását és természetvédelmét bemutató interaktív kiállítás is, és egy 50 fős konferencia termet is kialakítanak.

 

 

A szivárgó-csatorna mind a hat zsilipje teljes felújításon esik át: megújul a betonfelületek egy része, az acélszerkezetek, a vízkormányzást biztosító zsiliptáblák, valamint a vezérlés is, emellett mederkotrást is végeznek, amellyel várhatóan javulni fog a duzzasztómű felvizi csatornáján a jéglevezetés.

Az elkészülő rekonstrukció végén legalább újabb 30 évig tudják szolgálni a létesítmények a térség vízgazdálkodását.

Galéria

Mi épül?StrabagHídépítő Zrt.Országos Vízügyi FőigazgatóságDunakilitiDunakiliti DuzzasztóműSzigetközA-Híd Zrt.

Hírlevél

Hirdetés