2024.04.20, Szombat
Így halad Nagy Lajos király kedvenc várának felújításával az Épkar – galéria
Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

Így halad Nagy Lajos király kedvenc várának felújításával az Épkar – galéria

magyarepitok.hu

2021.04.30. 07:00 - Gyöngyösi Klaudia

A Diósgyőri vár a Modern Városok Program keretében újul meg az Épkar Zrt. munkájával.

Hirdetés

A tervek szerint haladnak a Diósgyőri vár felújítási munkálatai. Az előrehaladásról lapunk kérésére a kivitelező Épkar Zrt. szakemberei nyilatkoztak. Ahogy azt korábban megírtuk, a Nagy Lajos korabeli vár a Modern Városok Program keretében újul meg.

Fotók: Bernát Benjámin / magyarepitok.hu

A projekt értéke hozzávetőlegesen 12,7 milliárd forint, a fejlesztés célja pedig, hogy a vár és közvetlen környezete Közép-Európa meghatározó turisztikai központjává váljon.

„Felvonulási és előkészítő munkálatok 2021.02.08-án kezdődtek el, jelenleg pedig a bontási-, szerkezetépítési- és kőfalazási munkák folynak. Ezt követően az elektromos- és gépész vállalkozók beléptetése a következő lépcső, valamint a kőfaragó szakma elindítása” – számolt be a jelenlegi helyzetekről Csehes Réka munkahelyi mérnök

Csehes Réka azt is elárulta nekünk, hogy hány szakemberre van szükség a munkaterületen: „Körülbelül 150 fő dolgozik jelenleg a munkaterületen, viszont az előrehaladással 300-400 főre bővülhet ez a szám.”

 

Az Épkar szakemberei eddig sikeresen megoldották a felmerülő nehézségeket

A belső vár rekonstrukciója után mintegy 3900 négyzetméter alapterületű épület fog megszületni. Az északnyugati szárnyban visszaépítik a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is, ezek fogják biztosítani az eltérő szintek megközelíthetőségét.

Kolozsvári Zoltán projektvezető a nehézségekre is kitért: „A vár területe Miskolc város vízgyűjtő területén található, ezért meg kellett felelni a helyi vízgazdálkodó szervezet vízbázisvédelmi szabályozásainak is, mely több hét komoly munkát vett igénybe. Nagy hangsúlyt fektettünk a vízgazdálkodó szervezet ide vonatkozó rendeletének betartására, valamint kaptunk egy rétegrendet, amely alapján kialakítottuk a közlekedési útvonalakat, az anyag depóniákat, a vízgyűjtő hely feletti közlekedést, valamint a kármentő létesítményeket is.”

„A teher és a személyforgalom külön választásával a nehézséget megoldottuk. A munkaterület a várárokban teljesen körüljárható így nem kellett gépjármű-manőverezési pontokat kialakítani” – mondta Stupeczky Attila építésvezető

A külső vár felújítására is sor kerül. A Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be. Többek között négy bástya párt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig végigsétálható várfalat alakítanak ki. A tornyok helyreállításával pedig a legfelső szinteket fedett és nyitott kilátóként is használni tudják majd.

 

A Diósgyőri vár Lajos király kedvenc helye volt

A falakat körülölelő vizesárokkal, négy hatalmas, bevehetetlennek látszó toronnyal, a tornyokat összekötő emeletes lakosztályokkal, valamint a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermével Diósgyőr vára az ország legszebb erődítménye volt.

Buda, Visegrád és Zólyom mellett Diósgyőr királyi székhelyként akkoriban vált jelentőssé, amikor Nagy Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta. A vadban gazdag bükki erdők szélén fekvő várkastély évente több hónapon át Lajos király kedvenc tartózkodási helyeként szolgált.

„A történelmi hátteret ismerve egyedinek gondolom a projektet. Kevés építésvezető mondhatja el magáról, hogy olyan történelmi jelentőségű épület kerül ki a kezei közül, mint a Diósgyőri vár” – emelte ki Stupeczky Attila építésvezető.

A restaurálás különlegességként még kiemelném a várfalak építését, ami nem mindennapi kihívás a kőművesek számára. Emellett a régi építmény sajátossága az is, hogy előre nem látható műszaki megoldásokra lehet szükség. Egy mondatban talán úgy tudnám összefoglalni a munkálatokat, hogy: a jelenkor technológiájának régi kori köntösbe bújtatása” – fejtette ki Kolozsvári Zoltán projektvezető.

 

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.DiósgyőrműemlékfelújításDiósgyőri vár

Hírlevél

Hirdetés