2024.04.18, Csütörtök
Az Épkar bevette a Diósgyőri Várat
Fotók: Épkar Zrt./Facebook

Az Épkar bevette a Diósgyőri Várat

magyarepitok.hu, Épkar/Facebook oldal, diosgyorivar.hu

2021.02.03. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

Nagy Lajos király egykori kedvenc várkastélyát újíthatja fel az Épkar Zrt.

Hirdetés

Hétfőn írta alá az építőipari vállalat a Diósgyőri Vár komplex felújításával és turisztikai fejlesztésével kapcsolatos fővállalkozói szerződést – derült ki az Épkar Zrt. Facebook bejegyzéséből.

Korábbi cikkünkben megírtuk, a Modern Városok Program keretében újul meg a Nagy Lajos korabeli vár. A vizesárok helyreállítására és a hidak újjáépítésére 6 milliárd forintot különítettek el, valamint a projekt további részeire is biztosítottak egy 5 milliárd forintos keretet. A fejlesztés célja, hogy a vár és közvetlen környezete Közép-Európa meghatározó turisztikai központjává váljon.

Fotók: Épkar Zrt./Facebook

Rekonstruálják a bástyákat, a palotaszárnyat és a várfalat is

A belső vár rekonstrukciójában mintegy 4500 négyzetméter alapterületű új épületet fognak kialakítani. Az északnyugati szárnyban visszaépítik a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is, ezek fogják biztosítani az eltérő szintek megközelíthetőségét.

A tornyok helyreállításával a legfelső szinteket fedett és nyitott kilátóként is használni tudják majd.

A külső vár felújítására is sor kerül. A Királynék kertjét középkori kertészettechnikával, korabeli forrásokból kiválogatott fűszer- és gyógynövényekkel telepítik be. Többek között négy bástya párt is visszaépítenek, külső várteraszokat létesítenek, két szinten pedig végigsétálható várfalat alakítanak ki.

Lajos király kedvenc helye volt

A „Lovagkirály”-ként emlegetett Nagy Lajos (1325-82) 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, a nemzetségi vár helyén pedig itáliai és dél-francia mintára négysaroktornyos, gótikus várkastélyt építtetett.

A falakat körülölelő vizesárokkal, négy hatalmas, bevehetetlennek látszó toronnyal, a tornyokat összekötő emeletes lakosztályokkal, valamint a korabeli Közép-Európa legnagyobb lovagtermével Diósgyőr vára az ország legszebb erődítménye volt.

Buda, Visegrád és Zólyom mellett Diósgyőr királyi székhelyként akkoriban vált jelentőssé, amikor Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta. A vadban gazdag bükki erdők szélén fekvő várkastély évente több hónapon át Lajos király kedvenc tartózkodási helyeként szolgált.

Mi épül?Épkar Zrt.DiósgyőrModern városok programrekonstrukció

Hírlevél

Hirdetés