2024.03.19, Kedd
Ismét századfordulós pompájában tündököl a Budavári Palota épületrésze
Fotók: Nemzeti Hauszmann Program/Facebook

Ismét századfordulós pompájában tündököl a Budavári Palota épületrésze

mti, magyarepitok.hu

2021.05.07. 12:23 - Kolinek Nóra

A rekonstrukció során helyreállították a déli összekötő szárny eredeti, századfordulós állapotát.

Hirdetés

Korábban már írtunk arról, hogy átfogó műemléki rekonstrukciós munkálatok zajlanak a Budai Vár területén. A WEST HUNGÁRIA BAU Kft. (WHB) és a Laki Épületszobrász Zrt. kivitelezésében a tavalyi év elején teljesen újjáépült a világháborúban megsérült Lovarda, valamint az egykori Főőrség épülete és Stöckl-lépcső is a Budai Várnegyedben.

Most arról számol be a Várkapitányság, hogy

elkészült a Budavári Palota első felújított épületrésze: helyreállították a déli összekötő szárny eredeti, századfordulós állapotát.

A rekonstrukciót a Confector Mérnök Iroda Kft. végzi a Középülettervező Zrt. Potzner Ferenc felelős tervező tervezésében elkészített tervei alapján.

A képre kattintva galéria nyílik

 

Már zajlanak a nemzetközi hírű Szent István-terem munkálatai is

Az épületrész déli homlokzatát az egykori tervek szerint a Nemzeti Hauszmann Program keretében építették újjá, és az Oroszlános udvar felőli északi homlokzat is felújítva, eredeti formájában látható. A belső térszerkezet visszaállítása után az épületszárnyban kezdődött meg néhány hete az újjászülető Szent István-terem belsőépítészeti kialakítása is − közölte a Várkapitányság pénteken.

A déli összekötő szárny egy aránylag keskeny épületrész a Budavári Palota együttesén belül, amely Hauszmann Alajos tervei alapján épült az új, krisztinavárosi szárnnyal egy időben.

A déli nyaktagnak is nevezett épületrészben hozták létre 1902-ben a nemzetközi hírű Szent István-termet, amelyet a keleti és nyugati palotaszárnyból is meg lehetett közelíteni.

A nyaktag mindkét homlokzatát közel egyformán alakították ki, az Oroszlános udvar felőli északi kapu két oldalára Senyei Károly Háború és Béke című szoborcsoportjának alakjai kerültek.

 

A homlokzat Hauszmann Alajos tervei alapján született újjá

A második világháborúban a déli összekötő palotaszárny súlyos sérüléseket szenvedett. A Gellért-hegyre néző homlokzatot helyreállítás helyett az állampárt utasítására leegyszerűsítve átépítették, és évtizedekig csupán az udvari nézete emlékeztetett az eredeti állapotokra.

Az épületrészben megsemmisült a Szent István-terem is, helyén a háborút követő átépítés után a többi között dolgozószobát és tárolóhelyiséget alakítottak ki.

A közlemény kiemeli:

a déli oldalon már messziről látható a Budavári Palota elsőként helyreállított homlokzata, amely most századfordulós fényében született újjá, ahogyan Hauszmann Alajos megálmodta.

A második világháború után kialakított lecsupaszított falak és jellegtelen ablakok helyett visszakerültek a homlokzatot díszítő, süttői mészkőből készült oszlopok és domborművek. A Várkapitányság helyreállította az eredeti, Hauszmann tervezte és Thék Endre gyártotta ablakokkal megegyező nyílászárókat is.

 

Több korszak régészeti leletei kerültek elő

A hiteles helyreállítás érdekében a déli homlokzatot teljesen elbontották, majd az eredeti tervek szerint újjáépítették, ahogy a korabeli belső térszerkezetet is rekonstruálták.

A munkálatokat falkutatással, műemlékvédelmi és régészeti kutatással kezdték, amelyek során több korszak emlékei kerültek elő.

A feltárt részleteket, valamint archív fotókat is felhasználtak a hiteles végeredmény érdekében.

Az Oroszlános udvar felőli északi oldalon jelenleg a restaurátor szakemberek tisztítják és javítják a kőelemeket. A korhű ablakok már itt is helyükre kerültek, a bejárat pedig a Hauszmann-kori faragott fakapuit kapja vissza. A munkálatok végeztével új díszkivilágítás emeli tovább a palotaszárny szépségét. A Budavári Palota rekonstrukciója folytatódik, a munkával a Szent György tér felől, északról déli irányba haladnak tovább.

Az eredeti állapotában helyreállított déli összekötő szárny és az újjászületett Szent István-terem kapuit augusztus 20-án nyitják meg a nagyközönség előtt, az első napokban ingyenesen.

Galéria

Mi épül?Nemzeti Hauszmann ProgramVárkapitányság Nonprofit Zrt. CONFECTOR Mérnöki Iroda Kft.Laki Épületszobrász Zrt.Közti Zrt.Budai várműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés