2024.04.20, Szombat
Jövőre elkészülhet hazánk első raftingpályája
Kiskörei hallépcső Fotó: gyereatiszatora.hu

Jövőre elkészülhet hazánk első raftingpályája

magyarepitok.hu

2021.05.20. 08:50 - Kolinek Nóra

A Perfektum Mérnöki Kft. és a MÉLYÉPTERV ENVIRO Kft. munkájával elkezdődik a kiskörei raftingpálya tervezése.

Hirdetés

Lezárult a Kiskörei Vízerőmű környezetének turisztikai és sportcélú fejlesztéséhez kapcsolódó tervezés közbeszerzési eljárása, ezzel újabb fontos ponthoz érkezett Magyarország saját vadvízi pályájának megvalósítása a Tisza-tó partján − közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

Következő lépésként elindul a szerződéskötés a pályázatot kiíró Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. és a nyertes ajánlattevők között. A közbeszerzési adatok szerint a létesítmény kiviteli tervdokumentációjának elkészítését a Perfektum Mérnöki Kft. és a MÉLYÉPTERV ENVIRO Kft. végzi el.

A tájékoztatásban felidézik:

2014-ben adták át a Kiskörei Hallépcsőt, Európa legnagyobb ökológiai halfolyosóját. Mióta a létesítmény elkészült, sokaknak mozgatta meg fantáziáját az 1300 méter hosszú, 27 kis vízlépcsővel, zuhogóval rendelkező "hegyi patak", hogy nyáron kipróbálják itt a raftingot.

 

Az előkészítésbe a kajak-kenu szövetséget is bevonták

A tervezés közbeszerzési eljárásának lezárása jelentős lépés abban, hogy ez lehetővé váljon:

bár nem a hallépcsőn, hanem külön erre a célra épült pályán, de az Alföld közepén, a tervek szerint 2022-re elkészülhet Magyarország első raftingpályája.

A kiskörei raftingpálya terve először 2017-ben merült fel, az építési és vízjogi létesítési engedélyezést az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) közösen kezdeményezte.

2020 nyarán kormányhatározat született, amely alapján 224 millió forint központi forrásból idén elindult a kivitelezés előkészítése az MKKSZ sportszakmai bevonásával, 2022-től pedig elkezdődhet a kivitelezés. A beruházástól a Tisza-tó turisztikai vonzerejének javulását remélik.

 

Amatőrök és profi sportolók számára is épül pálya

Közölték: a kiskörei mesterséges vadvízi pálya a tervek szerint a Kiskörei Hallépcső és a Kiskörei Vízerőmű között épül meg.

Két pályát létesítenek, egyet az aktív kikapcsolódásra vágyó turisták és amatőr sportolók részére, a másikat a nemzetközi versenyekre készülő sportolók számára.

A pálya mellett klubház is épül szociális helyiségekkel és öltözőkkel.

A közlemény szerint a 2021-es Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál keretében rendezik meg a Tour de Opera kerékpáros tókerülő túrát, amelynek egyik megállóhelye a Kiskörei Hallépcső lesz. A megállóponton az MKKSZ válogatott versenyzői egy szlalom bemutatót tartanak a Tour de Opera résztvevőinek, amellyel a Tisza-tavi programok változatosságára, és a kajak-kenu sportág eddig még kevéssé ismert szakágára, a szlalomra szeretnék felhívni a figyelmet.

Mi épül?Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)Aktív MagyarországPerfektum Mérnöki Kft.Mélyépterv Enviro Kft.építőipari cégekrafting pályaKisköre

Hírlevél

Hirdetés