2024.03.19, Kedd
Korábbi elemek felhasználásával őrzik meg a hajdani épület lelkét az épülő balatoni zarándokszállásnál
Látványtervek: Possibuild, Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Korábbi elemek felhasználásával őrzik meg a hajdani épület lelkét az épülő balatoni zarándokszállásnál

magyarepitok.hu

2021.05.04. 18:30 - Kolinek Nóra

Elhelyezték az aszófői zarándokszállás alapkövét: a bontási munkálatokat követően most elkezdődhet a szerkezetépítés a Possibuild Kft. és a B&G Építő és Üzemeltető Kft. kivitelezésében épülő kétszintes épületen.

Hirdetés

Kedden lezajlott az Aszófőn épülő zarándokszállás alapkőletételi ünnepsége, ahol kiderült: a Tihanyi Bencés Apátság tulajdonában lévő telken egy 240 négyzetméteres zarándokszállást építenek. A kivitelező konzorcium vezetője a Possibuild Kft., a konzorcium tagja a B&G Építő és Üzemeltető Kft.

Az eseményen részt vett Révész Máriusz, aktív magyarországért felelős kormánybiztos, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, Gergely Gellért OSB, Aszófő plébánosa, Mihályi Norbert Jeromos OSB, a Tihanyi Bencés Apátság perjele és Keller Vendel, Aszófő polgármestere.

 

A képre kattintva galéria nyílik

Révész Máriusz kormánybiztos az eseményen elmondta:

a beruházás hozzájárul a vándortáborozás hagyományának újjáélesztéséhez, és fontos, hogy megmutassuk a gyerekeknek, hogy nem csak a virtuális világban lehet élni, hanem onnan kilépve valódi élményeket is kell szerezni.

 

 

A projekt teljes költségvetése közel nettó 140 millió forint, amelyből 98 millió forint támogatást az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft., Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program nyújtott, további 25 millió forint támogatást pedig a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága biztosított.

 

Lelkigyakorlatok és egyházi kirándulások helyszíne lesz az új központ

A kétszintes épületben:

  • az alsó szinten két 8 fős vendégszobát, egy 2 fő számára alkalmas dolgozói apartmant, mosókonyhát, közösségi teret és mosdót;
  • az emeleten pedig további három 8 fős, három 2 fős vendégszobát, valamint mosdókat alakítanak ki.

„A beruházás a Balaton-felvidéki zarándokutakon résztvevőknek, zarándok táborozóknak és a vonzáskörzetbe érkező egyházi iskolák diákjainak biztosít majd lelkigyakorlatokra és egyházi kirándulásokra, illetve biciklitúrákra helyszínt.” – nyilatkozta lapunknak Ányosi Álmos, a Possibuild Kft. projektvezetője.

 

Látványterv

 

Elkezdődik az épület szerkezetépítése

„A bontási munkálatokat követően megkezdődik a szerkezetépítés, melyet a talpgerenda vasszerelésével, majd kibetonozásával kezdünk meg. Ezután a főfalak falazásával folytatjuk a munkálatokat” – avatott be a részletekbe a projektvezető.

A főfalak építését követi a födém és lépcső bevasalása, valamint kibetonozása, a fedélszék megépítése után pedig a bádogos és tetőfedő munkálatokat végzik el a szakemberek. A belső aljzat szigetelést követően a statikai tervek szerint egy 12 centiméteres vasalt aljzatot építenek meg a kivitelezők, majd a válaszfalak- és a burkolatok építése, végül pedig a vakolás és festés következik, illetve a homlokzati kőburkolat kiépítése és a homlokzatszínezés. 

 

 

Az épületvillamossági, épületgépészeti és szigetelési szakkivitelezéseket folyamatosan, a szerkezet kivitelezést lekövetve végzik.

„A projekt keretein belül az építési helyszínen korábban állt iskola épületéből kimentett termésköveket egy támfal és a kerítés kivitelezésénél használják fel, ezzel is megőrizve a korábbi épület lelkét” – tette hozzá Ányosi Álmos.

A szálláshely átadása várhatóan 2021. október közepén történik meg.

Galéria

Mi épül?Possibuild Kft.B&G Építő és Üzemeltető Kft.építőipari cégekAszófőegyházi fejlesztésekzarándokszállás

Hírlevél

Hirdetés