2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Nagyszabású fejlesztéssel születik újjá a jegybank neobarokk székháza
wikimedia.org

Nagyszabású fejlesztéssel születik újjá a jegybank neobarokk székháza

mti

2021.05.21. 16:11 - Hegedűs Gergely

A világháború utáni átalakítások okozta károkat is helyreállítják; továbbá korszerű, energiatakarékos irodaépületet alakítanak ki.

Hirdetés

Megkezdte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Szabadság téri székházának teljes rekonstrukcióját. Az MNB pénteki közleményéből kiderül, az épület teljes külső és belső felújítása a Raw Development Kft. generálkivitelezésével valósul meg.

A munkák során helyreállítják a II. világháború utáni átalakítások által okozott építő- és képzőművészeti károkat. 

Másrészt az MNB Zöld Programjával összhangban olyan korszerű, energiatakarékos irodaépületet alakítanak ki, amellyel a jegybank nemcsak az épület hosszú távú felhasználását biztosítja, hanem a kor kihívásainak megfelelően karbonlábnyomát is csökkenti - írják a közleményben.

Az 54 milliárd forintos fejlesztést a jegybank az évek óta nyereséges gazdálkodásából fedezi, a megújult épület ünnepélyes átadását a jegybank vezetése az intézmény 1924-es alapításának századik évfordulójára tervezi - áll a közleményben. 


A neobarokk épület közel egy évszázada tölti be szerepét

A rekonstrukció alatt az MNB zavartalanul ellátja feladatait: a Szabadság téri épület teljes állománya az átmeneti időszakban a Krisztina körút 55. szám alatti irodaházban folytatja munkáját.

Az épület 1902-1905 között Alpár Ignác tervei alapján, eklektikus, neobarokk stílusban épült, és csaknem száz éve megszakítás nélkül az MNB székháza. Műszaki szempontból fennállása alatt komolyabb felújításon még nem esett át.

A közlemény szerint az elektromos energiát, a vízellátást, a hűtés-fűtést és a szennyvízelvezetést biztosító rendszerek elavultak. Az épület műszaki állapota egy átfogó felújítás nélkül a következő öt éven belül már komoly működési kockázatot jelentene. 

Az MNB vezetése ezért úgy határozott, hogy a felújítást átfogó műemlék-rekonstrukció keretei között valósítja meg.

Mi épül?műemlékfelújításRaw Development Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés