2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Több mint 100 éves szecessziós műemléképület újul meg Budapesten
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Több mint 100 éves szecessziós műemléképület újul meg Budapesten

magyarepitok.hu

2021.05.29. 16:01 - Gyöngyösi Klaudia

A két épületből álló beruházás az Épkar Zrt. és a Prím Építő Kft. konzorciumának kivitelezésével valósul meg.

Hirdetés

Ütemterv szerint halad a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) XIV. kerületi székházának felújítása Budapesten– tájékoztatta lapunkat az Épkar Zrt. A két épületből álló beruházás 2000 négyzetmétert érint, melynek kivitelezését az Épkar Zrt. és a Prím Építő Kft. konzorciuma végzi, közel 2 milliárd forintból.

Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

A projekt 3 részben valósul meg:

Az első részbe a villaépület teljes felújítása és korszerűsítése tartozik, míg a második részbe az 1968-as évben épült, mára teljesen elavult szolgáltató épület bontása tartozik, melynek helyére egy kétszintes, korszerű szolágáltató épület kerül.

A harmadik rész keretein belül a régi szolgáltató épületet már elbontották a szakemberek, jelenleg pedig a villaépület belső bontási munkálatai zajlanak, a műemléki értékek megóvása mellett.

Emellett már megkezdődött a telken belüli közművek kivitelezése, valamint a villaépület alagsorának szigetelési munkái - injektálás és szórt szigetelés – is folyamatban vannak, továbbá a szolgáltató épület alapozásán is dolgoznak a kivitelezők.

 

Akár 300 fős rendezvénynek is helyt adhat a létesítmény

„Mostanra már azt gondolom minkét épület korszerűsítése szükségessé vált” – nyilatkozta lapunknak Szávity Miklós, a Prím Építő Kft. építésvezetője.

„Természetesen a Lechner Ödön által tervezett, 1905-ben épült Sipeki Villa kiemelt műemléképület, ezért ennek korszerűsítése a Műemléki Hatóság, illetve restaurátorok iránymutatásával zajlik” – fejtette ki Szávity Miklós.

Az elkészült villaépület a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetség (MVGYOSZ) igazgatóságának ad majd otthont, a szolgáltató épület pedig akár 300 fős rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz, a vakok és gyengénlátók számára

 

A projekt átadása 2022 őszén várható

Az építésvezető beavatott abba is, hogy kiemelt szerepet kap a kivitelezés során az akadálymentesítés.

„Szeretném kiemelni a restaurátori munkák sokrétűségét is, ugyanis szinte minden munkanemben megtalálhatóak, legyen az fa, fém, szilikát üveg, valódi- és műköves munkák, vagy éppen díszítőfestés” – fejtette ki Deák Zsolt.

„A konzorcium számára óriási megtiszteltetés és egyben mérnöki kihívás is a Lechner Ödön tervezte szecessziós épület felújítása, ezen belül is a XX. század eleji építési megoldások, XXI. századi anyagokkal és technológiákkal való ötvözése” – emelte ki az építésvezető.

Galéria

Mi épül?Épkar Zrt.Prím Építő Kft.műemlékfelújításBudapest

Hírlevél

Hirdetés