2024.04.24, Szerda
Új innovációs központ alapkövét helyezték el a kisalföldi városban
Fotók: Kárpáti László/magyarepitok.hu

Új innovációs központ alapkövét helyezték el a kisalföldi városban

magyarepitok.hu

2021.05.01. 10:00 - Kolinek Nóra

Lezajlott a STRABAG kivitelezésében épülő Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet új innovációs központjának és laboratóriumának alapkőletételi ünnepsége.

Hirdetés

Európa egyik legrégebbi és legpatinásabb élelmiszerkutató, fejlesztő és szolgáltató intézetének, a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI) részére épít új központot a STRABAG építőipari technológiai konszern magyarországi leányvállalata a STRABAG-MML Kft. Az új Kutatás-fejlesztési és Innovációs Központ, Kísérleti Üzem és Laboratórium több mint hárommilliárd forintból valósul meg zöldmezős beruházásként Mosonmagyaróváron, alig 10 kilométerre az osztrák-magyar határtól.

Az új üzem pénteki alapkőletételi ünnepségén részt vett Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere, Prof. Dr. Gyuricza Csaba a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem rektora és Dr. Kocsis Róbert a MTKI ügyvezetője

A kétszintes épületben az irodák, öltözők, raktárak és kiszolgáló helyiségek mellett mikrobiológiai, fizikai-kémiai, tejvizsgáló és érzékszervi laboratóriumok, valamint egy gyártásra és kutatásra egyaránt alkalmas kis kapacitású tejfeldolgozó üzem is helyet kap.

 

A laboratóriumok kialakítása az alap technológiai ellátó rendszereken kívül speciális igényeket is támaszt, mint például a tiszta tér és HVAC kialakítás, hűtővíz ellátás, hűtőkamrák, speciális szűrőberendezések és technológiai szennyvíz hálózat.

Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a tejkutatás Mosonmagyaróvárral szervesen összefüggő fogalom, amely reményei szerint így marad a következő évszázadban is. Hozzátette, hogy

országos viszonylatban is egyedi intézmény épül, amelyben meg kell tudni felelni a folyamatosan és gyorsan változó igényeknek, egyebek mellett az élelmiszerek iránti igénynek.

Hol divatból, hogy egészségügyi változás miatt, hol egyéb más dolog miatt, de a lehető leggyorsabb válaszokat kell adni, mert aki a leggyorsabban reagál a kihívásokra, az lesz piacvezető - hangoztatta az agrártárca vezetője, hozzátéve, hogy ez tudás, innováció és kutatás nélkül nem fog megtörténni.

Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere azt mondta, hogy az intézet fontos identitáspontja a városnak.

Az új épület, amely a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. székhelye is lesz majd, háromszor nagyobb a jelenleginél, és komplexebb szolgáltatásokat tud majd nyújtani a tejipari és a biológiai kutatás-fejlesztés, a laboratóriumi szolgáltatások, a kereskedelem és a termelés területén.

Ez a fejlesztés a város, a térség és az ország javát is szolgálja - mondta a városvezető.

Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora azt emelte ki, hogy a 118 éves intézet - amely az egyetem gazdasági társaságaként működik - mára nemzetközi szinten is elismert munkát végez. Hozzátette, hogy a tejtermelés és a tejgazdaság az elmúlt években az egész agráriumhoz hasonlóan sokat lépett előre, de két területen még szükséges fejleszteni.

Még ma is sok tejtermelő gazdaság csak a támogatásoknak köszönhetően életképes, vagyis a fenntarthatóság és a versenyképesség területén fejlődniük kell. A másik feladat az, hogy megszűnjön az import és az export egyenlegében értékben húsz százalékos hiány.

"Önellátottságunk nem éri el a száz százalékot, pedig minden adottságunk megvan rá" - mondta, megjegyezve, hogy mindkét problémában tud segíteni az innováció, a kutatás és az oktatás.

Dr. Kocsis Róbert, az intézet ügyvezetője elmondta, hogy az új központ 1550 négyzetméter alapterületű lesz, az építést januárban kezdték el, és jövő év július közepére fog elkészülni. A cégnek 104 alkalmazottja van.

A fejlesztésre azért volt szükség, mert a Lucsony utcai épületet kinőtték, emellett modernebb eszközökkel tudják majd kiszolgálni az ügyfeleiket a mikrobiológia, az analitikai és a molekuláris biológia területén. De fejlesztenek termékeket, emellett oktatnak is.

A beruházás finanszírozására 294 millió forint állami támogatást nyertek, 2019-ben egyedi kormánydöntéssel 2,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtottak végre, emellett hitelt vettek fel.

 

Galéria

Mi épül?StrabagMosonmagyaróvártejgazdálkodásMagyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft.

Hírlevél

Hirdetés