2024.05.25, Szombat
Újra megnyithatja kapuit a megszépült Esterházy-kastély Tatán
Fotók: Nemzeti Örökségvédelmi Nonprofit Kft.

Újra megnyithatja kapuit a megszépült Esterházy-kastély Tatán

magyarepitok.hu, turistamagazin.hu

2021.05.20. 18:30 - Gyöngyösi Klaudia

A Tata központjában, a vár és az Öreg-tó szomszédságában álló, késő barokk Esterházy-kastély a Laterex, a Primofor és a B&G Építő munkájával újult meg.

Hirdetés

Hamarosan megnyitja kapuit a tatai Esterházy-kastély – derül ki a turistamagazin.hu cikkéből. Ahogy azt korábban már megírtuk: a kastély felújítása 2018-ban kezdődött meg, a kivitelezési munkálatokat a Laterex Építő Zrt., a Primofor Kft. és a B&G Építő Kft. konzorciuma végezte el. Az uniós közbeszerzési adatok szerint a 18. század végén felépült épületegyüttes restaurációja mintegy 1,59 milliárd forintból valósult meg a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatásával.

A projektben a kastély főépületén, és az annak közelében található Kiskastély déli szárnyán, illetve a több mint 16 ezer négyzetméteres kastélyparkban végeztek el felújítási és kertrendezési munkálatokat.

 

Többek között:

  • megújultak a fedélszerkezetek és tetőhéjazatok,
  • megújult a hőszigetelés és a nedvesség elleni szigetelés,
  • helyreállították a homlokzati nyílászárókat és a megmaradt barokk ablakszárnyakat,
  • emellett korszerűsítették az épületgépészeti rendszereket,
  • valamint a földszinten padlófűtést, az emeleten pedig konvektív fűtést alakítottak ki.

A kastély restarurációja által érintett épületrészek hasznos alapterülete 2820 négyzetméter.

 

 

A kastély szobáit korhűen rendezték be

A látogatókat a Béke-szigete elnevezésű élményalapú tárlattal várják majd. A kastély korhűen berendezett szobáiban és kiállítótereiben többek között megismerhetjük a kastély építéstörténetét, illetve az Esterházy család históriáját is. Emellett szó lesz a kastély falai között zajlott, nevezetes diplomáciai eseményről, illetve uralkodói látogatásokról is. A kastélyban többek között I. Ferenc, Ferenc József, II. Vilmos német császár és IV. Károly is látogatást tett.

A tárlatvezetés során a látogatók bejárják a könyvtárszobát, a grófi és a grófnői lakosztályokat, a gyerekek játszószobáit, sőt a kastély épen megmaradt két fürdőszobáját is. A kastélyhoz egyébként kocsiszín és istállók is tartoztak, valamint saját színháza is volt. Mindemellett a helyreállított kápolna is megtekinthető lesz, ahol ma is látható az eredeti, 200 éves oltár.

A kastély főépülete, díszudvara és parkja a kiállítások mellett rendezvényhelyszínként is funkcionál majd, és az épületben egy elegáns kávézót is kialakítottak.

A megújult épület pedig május 26-tól várja az érdeklődőket.

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.Primofor Kft.B&G Építő Kft.építőipari cégekkastélyfelújítás

Hírlevél

Hirdetés