2024.04.23, Kedd
Új, modern lelátó szolgálja a nézők kényelmét Gyulán
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Új, modern lelátó szolgálja a nézők kényelmét Gyulán

magyarepitok.hu

2021.06.28. 07:54

A Layher állványból készült lelátó a Gyulai Várszínházban a speciális belső korhű kialakításhoz igazodik.

A Gyulai Vár 515 éves udvarán működő várszínház színpadát önkormányzati pályázat keretében korszerűsítették, melynek során új, modern lelátó épült a Layher termékek felhasználásával. A tribün építésénél különösen fontos szempont volt, hogy gyorsan építhető és rugalmas megoldást találjanak. A gyors felépítés így nem akadályozta a múzeum látogathatóságát.

A lelátó építése a Szatyi Stage Team Kft. közreműködésével zajlott, a Layher mérnökeivel és műszaki szakembereivel karöltve. Számos hazai kisebb és nagyobb rendezvényen megtalálhatók a Layher termékek, hiszen rugalmasan alkalmazhatók, könnyen és gyorsan építhetők és minden szükséges tanúsítvánnyal rendelkeznek. Építőipari és ipari megoldások mellett ez is egy kiváló alkalmazási módja az állványoknak.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A lelátón 300 fő tud helyet foglalni

A Gyulai Várszínház új lelátója kialakításánál a műemléki védettségű belső udvar korhű építészeti sajátosságait figyelembe véve mérnöki pontosságú szerkezetet terveztek, majd építettek meg.

Mind a tervezés, mind az építés során kiemelt figyelmet fordítottak arra is, hogy az egyéb helyiségek könnyen megközelíthetőek legyenek. Az emeleti szintre emelkedő nézőtér alatt meg kellett oldani a földszinti kiállítóterek és vizesblokk megközelítési lehetőségét. Ezt már a lelátó tartóváz szerkezetének tervezésénél szem előtt tartották.

A tribün meredekségének tervezésénél figyelembe kellett venni a rálátási szöget és az épület geometriáját. A lelátó emelkedési szöge hozzávetőlegesen 11 fok, amely ideális rálátást biztosít a nézőknek. A majd 200 négyzetméter alapterületű lelátó minden speciális szempontnak eleget tesz, az egyedileg ide tervezett tribün a Várszínház speciális belső korhű kialakításához igazodik.

A lelátón 300 fő tud helyet foglalni, amely a Layher Allround állványrendszer standard elemeiből és a Layher Event rendszer elemeiből valósult meg.

Csúszásmentes színpadlap, automata székek

A Layher Allround állványrendszernek rendkívül sokféle alkalmazási módja lehetséges. Az építőiparban homlokzati állványként, térállványként, alátámasztó állványként és emellett ipari környezetben, valamint rendezvények során is megoldások széles tárháza építhető segítségével. Az Event elemek a Layher különleges, rendezvényeken alkalmazott színpadlapjait is magában foglalják.

Ezek a színpadlapok, melyeket a nézőtér kialakításához is alkalmaznak, csúszásmentes felületet kínálnak, így a közlekedés kényelmesebb és biztonságosabb a nézők számára.

A lelátón úgynevezett box seat-eket, vagyis automatán felnyíló székeket alkalmaztak. A székek ezen tulajdonsága növeli a közlekedésre szánt helyet, így amellett, hogy hozzájárul a nézők magasabb komfortérzetéhez, nagyobb sorközök állnak rendelkezésre akár lehetséges menekülési útvonalak kialakítására.

A lelátó oldalára - a még nagyobb biztonság érdekében - speciális Layher gyerekbiztos korlátot helyeztek el. Az építés során hozzávetőlegesen 12 tonna állványanyagot használtak fel, amelyet mindössze egy-két nap alatt felépítettek a tapasztalt szakemberek.

Galéria

Mi épül?Layher Kft.GyulaállványzatSzatyi Stage Team Kft.