2024.04.20, Szombat
Több mint száz év után épült új általános iskola Budakalászon
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Több mint száz év után épült új általános iskola Budakalászon

magyarepitok.hu

2021.08.31. 14:42 - Hegedűs Gergely

A SWIETELSKY által kivitelezett projekt egyik különlegessége a kétkezi ácsmunkával, helyszíni kivitelezéssel létrehozott tetőszerkezet volt.

Hirdetés

A keddi évnyitóval a diákok használatba vették Budakalászon a SWIETELSKY Építő Kft. által kivitelezett általános iskolát. A településen több mint száz év után létesült új általános iskola, melynek munkálatai 2019 márciusában kezdődtek, a projektről a műszaki átadás után áprilisi cikkünkben számoltunk be.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A Váci Tankerületi Központ kedden ünnepélyes keretek között vette át a bruttó 3,5 milliárd forintos fejlesztést, amely során egy 16 tantermes intézmény jött létre.

A patakparton fekvő iskolát az Ybl-díjas Turi Attila építész tervezte, aki 23 évig töltötte be a város főépítészi tisztségét.


Játszótér, futópálya és sportpálya is épült

Az új iskolában az alagsorban és földszinten 16 általános tantermet és 2 csoportszobát alakítottak ki, illetve háztartási, technika, nyelvi, informatikai szaktantermek várják a tanulókat. A felső szinten a természettudományi és a biológia szaktantermek, az utcai torony legfelső szintjén pedig a multimédiás könyvtár kapott helyet.

Az intézményben emellett egy napelemekkel fedett tornaterem is helyet kapott. Utóbbit íves toldott rétegragasztott fatetőszerkezettel fedték le, és sportpadlórendszerrel látták el. Az épülethez tartozó telken többek között 45 férőhelyes parkoló, játszótér, futópálya, távolugró gödör és is sportpálya épült.

Ahogy azt korábban is jeleztük, a projekt egyik különlegessége, egyben kihívása az volt, hogy a teljes tetőszerkezetet kétkezi ácsmunkával helyszíni kivitelezéssel kellett felépíteni: minden egyes faelemet, fóliát, cserepet kézzel illesztettek a helyére.


Az iskolát fokozatosan töltik fel diákokkal

A keddi eseményen Dr. Vitályos Eszter, uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár emlékeztetett, Budakalászon folyamatosan nő a tanköteles korú gyerekek száma, emiatt kulcsfontosságú a beruházás. Szavaiból kiderült, az idei tanévben közel 200 tanulóval kezdi meg a működését az iskola, amelynek épülete összesen 432 tanuló befogadására alkalmas, és az osztályokat felmenő rendszerben töltik majd fel.

Dr. Göbl Richárd polgármester külön köszönetét fejezte ki a SWIETELSKY Építő Kft.-nek azért, hogy a felmerülő nehézségeknél mindig építő szándékú kompromisszumokkal segítették a beruházást. Felhívta rá a figyelmet, hogy ilyen beruházásra a városban 117 éve nem volt példa: a Kalász Suli Általános Iskola 1904-ben nyitotta meg a kapuit.

Galéria

Mi épül?BudakalászSwietelsky Magyarország Kft.iskolaépítés

Hírlevél

Hirdetés