2024.03.29, Péntek
Így alakul Sopron elhagyatott helyszíne modern konferenciaközponttá
A galériában az első helyezett pályamű (KÖZTI Zrt.) látványterveit mutatjuk be (forrás: Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.)

Így alakul Sopron elhagyatott helyszíne modern konferenciaközponttá

magyarepitok.hu, epiteszforum.hu, cyberpress.hu

2021.08.23. 20:28 - Füzi Nikolett

Zöld tető, természetes anyagok és tág terek jellemzik majd a Lővérekben felépülő új létesítményt.

Hirdetés

Régen várt soproni beruházás ügyében történt jelentős előrelépés. Eldőlt, hogy kik nyerték a pályázatot az egykori Maroni Hotel jelenleg üresen álló, elhagyatott ingatlankomplexuma helyén megvalósuló Multifunkcionális Konferenciaközpont tervkoncepciójának elkészítésére és tervezésére. Nemrég a nyertesek látványterveit is közzétették.

A galériában az első helyezett pályamű (KÖZTI Zrt.) látványterveit mutatjuk be (forrás: Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.)


A projekt megvalósítására még idén áprilisban írt ki nyílt tervpályázatot a Sopron–Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. az állami Modern Városok Program soproni beruházása részeként. Az üdülőnegyedbe tervezett létesítmény a Lővérek alprogram keretében épül meg. A pályaművek díjazására és megvételére 10 millió forint állt rendelkezésre.
 

 

Mint az uniós közbeszerzési adatokból kiderül, a tervpályázatban a korábbi Maroni Hotel területén található több épület lebontásával mintegy 700 fő befogadására alkalmas multifunkcionális konferencia- és rendezvényközpont létrehozására vártak koncepcióterveket.

A kiírásban fontos szempontként emelték ki, hogy az új létesítménynek harmóniában kell lennie a Lővérek erdős-ligetes környezetével, illetve bele kell illeszkednie a város látképébe is, egyúttal óvnia kell a környezete természeti értékeit.

A bírálóbizottsághoz összesen 16 pályamű érkezett, melyek közül a négy legjobb kivitelező cég pályázatát pénzdíjazásban részesítették, további két cég pályázatát pedig megvásárolták.

A koncepciók rangsorolására öt kiemelt szakmai szempontot határoztak meg, ezek:

  • a környezetbe való illesztés;
  • az építészeti megjelenés, egyedi építészeti megoldások alkalmazása;
  • a tervezési program követése;
  • a kialakítás során használt megoldások;
  • a majdani gazdaságos üzemeltetés (energiatudatos építészeti és műszaki megoldások alkalmazása).

Épület az épületben

A pályázat első számú, kétmillió forintos díját a Középülettervező Zrt. (KÖZTI) nyerte el. A második helyre az Archi-kon Kft. terve futott be, míg a harmadik helyet két cég is elnyerte, az Építész Stúdió Kft., illetve az Archi.doc Építésziroda Kft. A második díjért 1,8 millió forintot, a megosztott 3. díjért pedig 1,7 millió forintot ítéltek oda.

A megvételben részesült pályaműveket a ZIP Architects Kft. és a PRTZN Kft. készítette, akik díja külön-külön 1,4 millió forint volt.

 

 

A KÖZTI győztes pályaművében a természetes növénytetővel elképzelt konferenciaközpont meghatározó része „épület az épületben” szerkezetű kialakítást kapott: a nagyterem tömbje egy átlátszó homlokzaton keresztül tekinthető meg. A természetes alapanyokat előnyben részesítő terv nagy üvegfelületekkel teszi világossá a belső tereket.

Galéria

Mi épül?SopronszállodaberuházásModern városok programépítőipari cégekKözépülettervező Zrt.Archi-Kon Kft.Építész Stúdió Kft.Archi.doc Építésziroda Kft.ZIP Architects Kft.PRTZN Kft.

Hírlevél

Hirdetés