2024.03.19, Kedd
Most már bármilyen méretű kongresszus érkezhet Budapestre: elkészült a kongresszusi központ
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Most már bármilyen méretű kongresszus érkezhet Budapestre: elkészült a kongresszusi központ

magyarepitok.hu, MTI

2021.09.20. 10:18 - Kalácska-Nagy Nóra

Sajtónyilvános eseményen mutatták be a felújított konferenciakomplexumot.

Hirdetés

Hétfőn délelőtt került sor a megújult Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ sajtónyilvános bejárására.  Az óriásberuházás alapkőletételéről korábban beszámolt lapunk. A nettó 55 milliárd forintos projekt a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. kivitelezésében valósult meg a Finta Studio Kft. tervei alapján. A projekt kormányzati felelőse Fürjes Balázs államtitkár volt. 

Budapest – elsősorban a Hungexpo meglévő kapacitásai miatt – már eddig is jelentős célpontja volt a konferenciaturizmusnak, de az iparág rohamos fejlődése miatt halaszthatatlanná vált a teljes terület revitalizációja.

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A Magyarország egyik legjelentősebb rendezvényterének számító Hungexpo területén

  • felújították és korszerűsítették a meglévő pavilonokat,
  • megépült két új kiállítási csarnok,
  • emellett egy fogadóépület
  • és egy új kongresszusi központ is létrejött.

 

Egyedülálló székrendszer, 72 négyzetméteres LED fal

Két év alatt, határidőre és költségkereten belül végezték el a munkát - közölte a kiállításszervező cég sajtóközleményben. A kivitelezési versenypályázaton nyertes legolcsóbb beruházási árajánlat 55 milliárd forint volt, erre kötött a beruházó állami tulajdonú Expo Park Kft. kivitelezési szerződést.

A fejlesztést a terület tulajdonosa, az Expo Park Kft. koordinálta. Az Expo Park Kft. 100 százalékos állami tulajdonú gazdasági társaság, amelyben a tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolja. Az elkészült beruházások és fejlesztések üzemeltetője továbbra is a Hungexpo Zrt., amely szervezi és rendezi a kiállításokat, konferenciákat és működteti az infrastruktúrát.

A beruházás során

felépült az új, több mint 25 ezer négyzetméteres 21. századi konferenciaközpont, egyebek közt kialakítottak egy csaknem 2000 négyzetméteres plenáris termet, ahol egyszerre 2048 résztvevővel tartható ülés, előadás.

A plenáris terem székrendszere Magyarországon egyedülálló. A széksorok lehetnek teljesen síkban vagy gombnyomásra emelkedő nézőtérré alakulnak. Egy gombnyomásra pedig hét perc alatt teljesen eltűnnek, a székeket szó szerint elnyeli a föld. Egy másik gombnyomásra pedig 7 perc alatt újra kibújnak a széksorok a földből. Ebben a nagyteremben egy részlegesen süllyeszthető színpad is van, a színpad mögötti falon pedig a legnagyobb magyarországi, 72 négyzetméteres állandó LED fal.

Az új Hungexpónak 7 kiállítási és rendezvénycsarnoka lesz

A plenáris termet kiegészíti 24, összességében egyidejűleg 2400 ember befogadására alkalmas, a mobil elválasztófalakkal tetszőleges méretekre alakítható, elválasztható vagy egybenyitható szekcióterem.
A konferenciaközponthoz csatlakozik egy vele teljesen egybenyitható vagy tőle teljesen elválasztható 2500 négyzetméteres kiállítási csarnok is a bejárati szinten.

A konferencia központ része még egy 2300 négyzetméteres tetőterasz. Az új csarnoképítés és a régi csarnokok felújítása után az új Hungexpónak 7 kiállítási és rendezvénycsarnoka lesz. A beruházásban 12 ezer négyzetméter zöldfelületet újítanak meg, és 1000 négyzetméter új zöldfelületet alakítottak ki, majd októberben utolsó lépésként elültetnek 116 új fát.

A növekvő konferencia számra reagált a Hungexpo

Évente legalább 200 konferenciával számolva félmillió résztvevővel és 2 millió látogatóval számolnak.
A közleményben emlékeztetnek arra is: az üzleti utazók jelentősen - 50-70 százalékkal - többet költenek magyarországi tartózkodásuk során a szabadidős turistáknál. 

A Nemzetközi Konferenciák és Kongresszusok Szövetsége (ICCA) kimutatása alapján a konferenciák száma dinamikusan növekszik, 10 év alatt számuk a harmadával nőtt, azonban Budapest helyezése az ICCA rangsorában folyamatosan romlott az elmúlt években. A magyar főváros 2019-ben a 26., 2018-ban a 20., 2017-ben a 12. volt.

A Hungexpo bővítésével Budapest jobb ICCA besorolást szerezhet magának, mivel több és nagyobb rendezvényeket lesz képes vendégül látni. Elsődleges cél, hogy Budapest bekerüljön a TOP 10-es listába - áll a közleményben.

Galéria

Mi épül?KÉSZ CsoportFinta és Társai Építész Stúdió Kft.BudapestHungexpokonferencia

Hírlevél

Hirdetés