2024.03.19, Kedd
Pénteken nyitja meg kapuit Magyarország első okosplázája
Fotók: Futureal csoport

Pénteken nyitja meg kapuit Magyarország első okosplázája

magyarepitok.hu, MTI

2021.09.16. 13:24 - Gyöngyösi Klaudia

A szerkezetépítést részben a Bayer Construct Zrt. kivitelezte, a pláza építéséhez pedig a Peri teherhordó szerkezetet használták.

Hirdetés

Péntektől fogadja a vásárlókat az Etele Plaza, a több mint 300 millió eurós (100 milliárd forint) beruházásban épült bevásárló- és szórakoztatóközpont - derült ki az ingatlan fejlesztője a Futureal csütörtöki közleményéből.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk a szerkezetépítést részben a Bayer Construct Zrt. kivitelezte, a pláza építéséhez a Peri teherhordó szerkezetet használták. A projektet a Paulinyi & Partners tervezte.

Látványterv

A Kelenföldi pályaudvar, a 4-es metró és az M1-M7 autópálya fővárosi bevezető szakaszának találkozásánál épült komplexumban a divatüzletek mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, mozi, fitneszterem, valamint gyermekjátszó is helyet kapott.

Mindemellett az épület Magyarország első okosplázája, amelyben saját fejlesztésű mobilalkalmazáson és felhőalapú szolgáltatásokon keresztül segítenek a vevőknek egyebek mellett a navigációban és az ideális parkolóhely megtalálásában is.

A parkolóban 1300 helyet alakítottak ki, ezek közül csaknem 130 állomáson elektromos autók töltésére is van lehetőség. A közleményből pedig az is kiderült, hogy plázanyitáskor a bérbeadottság meghaladja a 90 százalékot.

 

Egy újonnan kifejlesztett rendszer segíti a látássérülteket

Kereskedelmi környezetben elsőként az Etele Plazában alkalmazzák majd a magyar tervezők által az Óbudai Egyetemen kifejlesztett Ariadné elektronikus vakvezető rendszert, amely a látássérült és vak látogatókat segíti a tájékozódásban.

A találmány lényege, hogy a járófelület alatt egy vezetősávot helyeztek el, amelyet egy speciálisan erre a célra tervezett fehér "okosbot" érzékkel, a botban lévő eszköz pedig rezgéssel jelzi a vezetővonal irányát.

Kiemelték, hogy a plaza belső terei szinte teljesen érintésmentesek, a légtechnikai rendszer UV-lámpás csírátlanító szűrőegységei pedig másodpercek alatt pusztítják el a levegőben lévő vírusok és baktériumok csaknem 100 százalékát.

Mi épül?Etele PlázaBudapestBayer Construct Zrt.Peri Kft.Paulinyi-Reith & Partners

Hírlevél

Hirdetés