2024.07.17, Szerda
Bővíti kapacitását a svájci faipari cég: még több OSB-lapot gyárthatnak Vásárosnaményban
Fotó: swisskrono.com

Bővíti kapacitását a svájci faipari cég: még több OSB-lapot gyárthatnak Vásárosnaményban

MTI, magyarepitok.hu

2021.10.20. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

A bővített telephelyen 2022 decemberében kezdődhet meg a gyártás.

Hirdetés

A svájci tulajdonosú Swiss Krono Kft. 17 milliárd forintos beruházással bővíti gyártókapacitását Vásárosnaményban, amelyhez a magyar kormány 2,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Ismertette: a svájci faipari cég a beruházással a már meglévő 145 munkahelyet megerősíti és emellé 28 újat hoz létre, továbbá 10 évre vállalja, hogy tevékenységét fenntartja.

Szijjártó Péter elmondta,

a beruházással az OSB-lapok (farostlemezek) gyártásának kapacitása mintegy másfélszeresére növekszik.

A cég az új kapacitással előállított termékek több mint 70 százalékát nemzetközi piacokon értékesíti, így a magyar gazdaság exportja is növekedni fog.

 

A svájci vállalatok több mint 31 ezer magyarnak adnak munkát

A miniszter rámutatott arra, hogy a Swiss Krono is hozzájárul a magyar faipar egyre növekedő teljesítményéhez. A magyar faipar az idén az első nyolc hónapban 44 százalékos növekedést ért el, az ágazatban 14 ezren dolgoznak.

Szijjártó Péter kiemelte, Magyarországon 800 svájci tulajdonban lévő vállalat működik, a svájci vállalatok a 11. legnagyobb beruházói közösséget alkotják az országban, több mint 31 ezer magyar munkavállalónak adnak munkát.

A miniszter kijelentette, a magyar-svájci gazdasági együttműködés rendkívül hasznos. A Svájcból Magyarországra irányuló beruházások növekedése magával hozza a két ország közötti kereskedelmi forgalom bővülését is.

Az idén a két ország közötti kereskedelmi forgalom 9 százalékkal emelkedett, a magyar export 14 százalékkal nőtt.

 

A Weinberg építette fel a gyárat

Martin Brettenthaler, a Swiss Krono Holding AG vezérigazgatója arról beszélt, hogy a vállalatcsoport számára fontos a vásárosnaményi gyár bővítése. Kiemelte, a cégcsoport több mint 50 éve állít elő faipari termékeket, 8 országban 10 telephellyel rendelkeznek, 5 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, éves forgalmuk mintegy 2 milliárd euró.

A vezérigazgató felidézte, hogy öt évvel ezelőtt az egyik legmodernebb európai OSB-lapokat gyártó üzemet hozták létre Vásárosnaményben.

A 2015-2016-os megvalósítási időszakban a Weinberg ’93 Kft. generálkivitelezői tevékenysége mellett, több mint 2000 tonna acélszerkezet gyártásával és szerelésével járult hozzá az üzem létrejöttéhez.

A cég sokat fejlődött öt év alatt az innovatív, elkötelezett magyar csapatnak köszönhetően. Céljuk, hogy a bővített telephelyen 2022 decemberében megkezdődjön a gyártás - mondta Martin Brettenthaler.

Mi épül?VásárosnaményüzemfejlesztésWeinberg '93 Építő Kft.faipar

Hírlevél

Hirdetés