2024.04.25, Csütörtök
Így zajlik az országban egyedülálló iparos park építése – Fotók
Fotók: magyarepitok.hu

Így zajlik az országban egyedülálló iparos park építése – Fotók

magyarepitok.hu

2021.10.29. 11:45 - Kalácska-Nagy Nóra

Nemcsak felújít, vadonatúj oktatócsarnokot és iskolaszárnyat is épít a VEMÉV-SZER.

Hirdetés

Idén áprilisban számolt be lapunk a nagyszabású, a térség szakképzését jelentősen érintő fejlesztésről, amely Veszprémben valósul meg a VEMÉV-SZER Kft. kivitelezésében. A jövő szakmunkásait képző iparos park alapkőletételi ünnepsége után fél évvel megnéztük, hol tartanak a munkálatok. Az iparos park indulásakor, 2022 őszén, gépi- és CNC forgácsoló, CNC programozó, valamint szerszám- és készülékgyártó szakmát választó diákok számára biztosít tanműhelyet és duális képzőhelyet, a jövőben pedig tovább bővül a tevékenységi paletta felnőttképzéssel, valamint specifikus, kis létszámú felnőttoktatással.

A Modern Városok Program keretén belül Veszprém Megyei Jogú Város valósítja meg a Szakipark – Veszprémi Iparos Park projektet, amely két projektelemből áll, s mindkettő kivitelezője a VEMÉV-SZER Kft. A projektben együttműködő partner öt helyi vállalkozás, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum.

Fotók: magyarepitok.hu

A Házgyári úti projektelem során egy új, „K” jelű képzőcsarnok épül, valamint az új épület mellett a „C” jelű meglévő-megmaradó épületet is felújítják. A projekt másik fejlesztése a Március 15. úton található a Jendrassik-Venesz Technikum területén. Itt a már meglévő T2 oktatási és műhely épület teljeskörű felújítását végzik el, valamint épül egy teljesen új szárny, amelyben tantermi és CNC tanműhelyi funkciók kerülnek kialakításra.

Székely Kitti és Géringer Péter, a VEMÉV-SZER munkahelyi mérnökei tájékoztatták lapunkat a helyszíni munkálatokról.

A „C” épületben nemcsak oktatás folyik, kollégium is helyet kap

A Házgyári úti fejlesztésnél a „C” jelű épület felújítása, illetve átalakítása során az épület keleti oldalában kollégium létesül kiszolgáló (mosdó, teakonyha stb.) funkciókkal együtt, míg a nyugati oldalon – a belső felújítások után - továbbra is szárazáru raktárak maradnak szükséges kiszolgáló (iroda, mosdó) funkciókkal. A tervezett átalakítások és belső felújítások mellett az épületet energetikailag is korszerűsítik.

A szerkezetig lebontott keleti épületrész új funkcióval épül vissza: szintbővítéssel kétemeletes kollégiumot hoznak létre a szakképzésben résztvevő diákoknak, illetve helyet kap egy nagyobb konferenciaterem is a szakmabeli továbbképzésekhez. A konferenciaterem igény esetén kiadható külsős rendezvényekre, valamint a 100 fős konferenciateremhez 100 fős ruhatár is tartozik majd.

A kollégisták számára külön mosókonyhák és közösségi konyhák készülnek. A saját szoba blokk a 2 fős szobákon kívül egy fürdőt és egy kisebb teakonyhát is magában foglal. A földszinten egy akadálymentes szobát is kialakítanak. A villamosenergia fogyasztás részbeni kiváltása helyben előállított megújuló energiaforrással tervezett. Az épület tetőfelületére 50kVA méretű napelem rendszert építenek ki.

A „K” épületben megújuló energiaforrást is használnak

A tervezett „K” oktatócsarnokot a telek északi oldalán, a meglévő-megmaradó „C” épülettel egy vonalban helyezik el. Az épület két részből - egy kétszintes kialakítású fejépületből és dilatációval elválasztva egy csarnok részből - tevődik össze. A kétszintes, előregyártott vasbeton pillérvázas fejépületben alakították ki az oktatási helyiségeket és azok kiszolgáló funkcióit. Az acélváz rendszerű, nagy belmagasságú csarnokrészben helyezik el az oktatócsarnokot, illetve egy kisebb mérőlabort is, amely a legmodernebb felszerelések befogadására is alkalmas.

Az épület homlokzatát, illetve alacsony hajlású nyeregtetőjét korszerű kialakítású, fém fegyverzetű hőszigetelő szendvicspanel burkolattal látják el. A villamos energiafogyasztás részbeni kiváltása helyben előállított megújuló energiaforrással tervezett. Az épület tetőfelületére szintén 50kVA méretű napelem rendszert építenek ki.

A „C” és „K” épületet tavasszal adják át

Az épületek kivitelezéséhez szervesen kapcsolódik a teljes közműhálózat felújítása, korszerűsítése, valamint a „C” épület körüli teljes útpálya szerkezet aszfaltozása.

A kivitelezés jelen fázisában már mindkét épületnél elkészültek a fő szerkezeti tartóelemek és ezek héjalásai, valamint beépítették a homlokzati nyílászárókat.

Folyamatban vannak továbbá az épületeken belüli szakági (gépészeti és villamos) alapszerelések és a könnyűszerkezeti munkálatok. Ezt követően a szakipari (befejező) munkák kerülnek sorra a technológiai sorrend betartása mellett.

Különleges technológia, illetve anyagfelhasználás szempontjából a „C” meglévő-megmaradó raktárcsarnok ipari betonpadlójának felújítása. A csarnok egy részén az eredeti állapot szerinti régi betonpadló műgyanta kiegyenlítéssel készül. Ezenfelül a csarnok egyéb részein lévő aszfaltburkolatot felbontották, melynek területén új ipari kiegyenlítő padlóréteg készült SikaScreed HardTop habarcsrendszer felhasználásával.

A felhasznált anyag érdekessége a hármas kötőanyagrendszer, mely kémiai és fizikai szempontból is a legoptimálisabb.

Nagyon gyors és magas a szilárdságnövekedése 100%-os vízmegkötés mellett. Az összetételnek köszönhetően a habarcsok a kiemelkedő nyomószilárdság mellett kiváló kopásállósággal rendelkeznek.

A VEMÉV-SZER ezenkívül két, egyenként közel 30 tonnás gép speciális alapozását is elvégezte.

A két épületet 2022 tavaszán adják át.

Hátravan még az aszfaltozás és a térkövezés

A Jendrassik-Venesz Technikum területén zajló projektnél jelenleg mindegyik épületben (T1 és T2) a befejező munkák kezdődtek el, úgy, mint festés, hidegburkolás, gépészeti/villanyszerelési munkák, gipszkarton és álmennyezetek, illetve a lábazati műgyanta színvakolat készítése.

Ezt követi a melegburkolatok (PVC padló) kivitelezése, valamint a lakatos munkák. A külső munkák közül még hátravan az aszfaltozás, a térkövezési munka és az utcabútorok (kerékpártárolók, hulladékgyűjtők, padok) elhelyezése.

Mindkét épülethez kapcsolódóan környezetrendezés is készül, ami magában foglalja a belső udvar aszfaltozását, új parkoló építését, valamint kertépítési munkákat. Ezenkívül az épületek teljes közműhálózata is megújul.

A T1 épülethez CNC műhely is kapcsolódik

A vadonatúj oktatási épületben (T1) tantermek, új gyakorló műhely, valamint raktár kapott helyet külön-külön épületszárnyban.

Az épület két szintjén 8 darab 16 fős csoportterem, 2 darab 32 fős és 1 darab 16 fős szaktanterem, egy CNC műhely kapcsolódó öltözőkkel, 3 tanári szoba, szintenként egy-egy vizesblokk és egy szárazanyagraktár kerül kialakításra.

Ennél az épületnél monolit vasbetonvázas szerkezet készült 38 centiméter vastag vázkerámia kitöltő falazattal, melyet az épület két rövid oldalán és a lépcsőházban 20 centiméter vastag vasbeton fal merevít. A közbenső és- zárófödém is 24 centiméter vastagsággal készült.

A CNC műhelyben helyet kap 4 darab maró- és egy esztergagép, itt a fokozott terhelés miatt ipari padló készül műgyanta bevonattal. Az új épülethez kapcsolódóan egy 35 férőhelyes parkolót is kialakítanak.

A környezetbarát és megújuló energiafelhasználást fogja támogatni az itt kialakítandó 5 darab elektromos autótöltő és a tetőn elhelyezendő napelemrendszer is.

 

 

A T2 épület teljesen megújul

A T2 nevű tanműhelyben a Jendrassik-Venesz Technikumban oktatott fémipari szakmák gyakorlati képzése folyik. Az elmúlt 39 évben itt jelentősebb felújítás nem történt, ennek eredményeképpen az épület rendkívül rossz állapotba került, így a nagyfokú amortizáció miatt szükségessé vált a komplett felújítás.

A tetőszerkezet régi szigetelését teljesen visszabontották, új PVC- és hőszigetelést kapott, emiatt a meglévő attikafalat is magasították, valamint a tetőbevilágító kupolákat szintén újakra cserélték. Emellett új csapadékvíz elvezető rendszert építettek ki.

A homlokzaton az összes nyílászárót korszerű, több légkamrás, műanyag profilú, hőszigetelő üvegezésű nyílászárókra cserélték, illetve a műhelyek új, motoros működtetésű szekcionált ipari kapukat kapnak. Az egész épületre 15 centiméter vastag EPS hőszigetelés kerül, így az energetikai szempontból is megfelelővé válik.

A belső felújítás során a helyiségek gyakorlatilag megőrzik eredeti funkcióikat. A műhelyekben nagy teherbírású, műgyanta fedésű, 15 centiméter vastag ipari padló készül. A laborokba, számítástechnika termekbe, irodákba PVC melegburkolatot helyeznek. Az öltözők vizesblokkjaiba megfelelő kopásállóságú és csúszásgátlású greslap burkolat és korszerű falicsempe kerül.

A jó állapotban lévő, belső porszórt fém nyílászárókat felületkezelik és színfestést kapnak. A régi álmennyezet helyén új kazettás gipszkarton álmennyezet készül. Mindemellett az összes helyiségben tisztasági festésre is sor kerül. Továbbá a belső közműhálózat szinte teljesen megújul a régi vízvezetékek és villamos hálózat komplett cseréjével.

A T1 és T2 épületeket 2022 tavaszán adják át.

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.Veszprémiskolaépítésiskolafelújításszakképzés

Hírlevél

Hirdetés