2024.03.19, Kedd
Megtisztul Budapest: még több fővárosi ingatlan kapcsolódhat a korszerű szennyvízhálózatra
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Megtisztul Budapest: még több fővárosi ingatlan kapcsolódhat a korszerű szennyvízhálózatra

MTI, magyarepitok.hu

2021.10.17. 09:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A kiépült új, korszerű csatornahálózatnak köszönhetően a szennyvíz többé nem károsítja a környezetet, biológiai tisztítás után kerül a Dunába.

Hirdetés

Befejeződött a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt második szakasza; a teljes program megvalósításával elkészült 270 kilométernyi csatorna, 23 átemelő telepet építettek ki és fejlesztettek – tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal.

Azt írták: a fejlesztésnek köszönhetően több mint 15 ezer fővárosi ingatlan kapcsolódhat a korszerű szennyvízhálózatra. A 16 fővárosi kerületet és Budaörsöt érintő projekt első és második szakaszának összköltsége 34,136 milliárd forint, ehhez az Európai Unió és a magyar költségvetés az első szakaszban több mint 22 milliárd forintot, a második szakaszban több mint 5,5 milliárdot, összesen 27,603 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.

Korábbi cikkünkben jeleztük: a gravitációs és nyomott szennyvízcsatornák, valamint szennyvízátemelő-telep kiviteli tervezési és kivitelezési munkáiért a Strabag Építőipari Zrt. és a Penta Általános Építőipari Kft. konzorciuma felel. A BKISZ projektben Budapest csatornázásának elvi vízjogi engedélyezési tervének elkészítését, az elvi vízjogi engedély megszerzését, valamint az elvi vízjogi engedély alapján vízjogi létesítési engedélyezési tervek készítését és vízjogi létesítési engedély beszerzését a FŐMTERV Zrt. végezte el.

 

A beruházással 42 ezer fővárosi és 29 ezer budaörsi lakos élete válik egészségesebbé

A beruházás eredményeként az eddig ellátatlan területeken is kiépült a szennyvízelvezető hálózat, és az összegyűjtött szennyvíz 100 százaléka a fővárosi szennyvíztisztító telepekre kerül, ahol a legkorszerűbb eljárásokkal tisztítják meg.

A beruházás céljaként azt jelölték meg, hogy megoldják az évtizedes szennyvízelvezetési problémát Budapest korábban csatornázatlan területein és kiváltják a korszerűtlen budaörsi szennyvíztisztító telepet.

A kiépült új, korszerű csatornahálózatnak köszönhetően a szennyvíz többé nem károsítja a környezetet, biológiai tisztítás után kerül a Dunába.

A projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program, valamint a Széchenyi 2020 Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával valósult meg.

A második szakaszban

  • 30 kilométer csatornát,
  • 5 átemelőt
  • és 1206 bekötést építettek.

Ebből a budaörsi fejlesztéssel 4,3 kilométer csatorna és 2 átemelőtelep épült, illetve 12 utcában elkészült a csatorna rekonstrukciója. A beruházással 42 ezer fővárosi és 29 ezer budaörsi lakos élete válik egészségesebbé és komfortosabbá - olvasható a közleményben.

Mi épül?StrabagPenta Általános Építőipari Kft.Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.BudapestBudaörsszennyvízcsatornaépítés

Hírlevél

Hirdetés