2024.04.25, Csütörtök
Nagyszabású út- és parkolófejlesztést kap Zalaegerszeg
Illusztráció (Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Nagyszabású út- és parkolófejlesztést kap Zalaegerszeg

magyarepitok.hu

2021.11.01. 09:00 - Füzi Nikolett

A fejlesztési munkálatokat közel félmilliárd forintos beruházás keretében, a SZABADICS Építőipari Zrt. és a Horváth-Ép Közmű- Út- és Mélyépítő Kft. konzorciuma végzi el.

Hirdetés

A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent a Zalaegerszeg önkormányzatának út- és parkolóhely fejlesztési csomagja, amely összesen 14 projektet tartalmaz. A beruházás keretén belül a megyeszékhelyen számos ingatlan környezetében létesítenek vagy újítanak fel parkolóhelyeket, ezen felül több utcában gondoskodnak a meglévő közutak útburkolatának helyreállításáról.

A fejlesztés további elemeiként szerepel járdák, közmű vezetékek, csapadékvíz-elvezető rendszerek építése és felújítása, valamint egyéb mély és vízépítési feladatok elvégzése is, amelyhez kihirdették a nyertes kivitelezőket is.

Az összesen 439,8 millió forint értékű munkálatokat a SZABADICS Építőipari Zrt. és a Horváth-Ép Kft. konzorciuma végzi el.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Balaicz Zoltán polgármester tavaly azzal indokolta a városban zajló fejlesztéssorozatot, melyben ezek a projektek is megvalósulnak,

hogy a 60 ezres zalai megyeszékhelyen a 22 évvel ezelőtti 16 ezer helyett már több mint 35 ezer gépjárművet tartanak nyilván, miközben a város szerkezete évtizedek óta változatlan.

A térséget érintő nagyszabású infrastrukturális fejlesztések során most az alábbi munkálatokat végzik el a szakemberek.

Összesen 8 új parkolót létesítenek, vagy újítanak fel

A Baross Gábor utca 23-25. szám alatt egy 10 férőhelyes, merőleges beállású parkolót alakítanak ki a társasházak környezetében. A várakozóhelyek megközelítése érdekében leaszfaltozott kiszolgáló út is épül.

Az Ola utca 4386/8 hrsz. alatti ingatlanon egy 12 férőhelyes, gyeprácsos kialakítású parkolóhelyet építenek, melyhez további 43 méter hosszúságban kiemelt szegély és 31 méter hosszúságon süllyesztett szegély építése is szükséges.

A Pais Dezső és a Madách utca környezetében két projektet is végeznek:

  • az érintett terület egyik részén egy 19 férőhelyes, merőleges beállású parkolót létesítenek, továbbá, a csapadékvíz megfelelő elvezetése érdekében új víznyelőaknát és bekötőcsatornát is elhelyeznek.
  • Ezen felül a Madách utca 16-18. szám alatti tömbbelsőben a tűzi víztározó helyén 15 darab ferde (45 fokos) és 6 darab merőleges kialakítású parkolóhely épül.

A Vizslaparki utcában épül egy új várakozóhely, de felújítanak egy már meglévőt is:

  • a  23-25. szám alatti ingatlanok környezetében 5 darab szabványos méretű parkolóhely létesül, továbbá szükséges a kiszolgáló útburkolat helyreállítása is.
  • az 1-5. szám alatti ingatlan környezetében pedig a meglévő zúzottkő burkolatú parkolót javítják ki. A kiszolgáló út aszfaltos, a parkolóhelyek gyephézagos térkő kialakításúak lesznek. A csapadékvíz megfelelő elvezetése érdekében új víznyelő és bekötőcsatorna is épül.

Az Ady Endre és Vörösmarty utca környezetében a zöldterület helyén térköves parkolóhelyek kialakítása a feladat. Az érintett szakaszon felújítják a járdát és bekötik a csatornahálózatba a szomszédos ingatlan ereszcsatornáját is.

A Köztársaság utca. 85. szám alatt a meglévő, rossz állapotú parkolóhelyek helyreállítását követően új várakozóhelyeket építenek ki. A beavatkozással érintett területen ezen felül felújítják egy 50 méteres szakaszon a közlekedő utat is, és átépítik a meglévő csapadékcsatornát.
 

5 helyszínen végeznek útfelújítási munkálatokat is

A Borostyán soron felújítják a már meglévő zúzalékos pályaszerkezetű, 135 méter hosszúságú útszakaszt, továbbá a csapadékvíz elvezetése érdekében sor kerül a meglévő vízelvezető vápa, földárok tisztításra és korszerűsítésére.

A Neszele utcában teljes szélességében felújítják a Zala-híd és Gébárti utca közötti mintegy 240 méter hosszúságú szakaszt. A szakemberek gondoskodnak a megsüllyedt közműnyomvonal javításáról pályaszerkezetcserével, illetve a csapadékvíz megfelelő elvezetése érdekében kicserélik a kiemelt szegélyt és visszaállítják a víznyelőaknák állapotát.

A Besenyő utcában renoválják a félkör ívű utcarész Cseresznyésszeri utca - Esze Tamás utca közötti mintegy 230 méter hosszúságú szakaszát, emellett, felújítják az orvosi rendelő előtt elhelyezkedő 13 férőhelyes parkolót is. Az érintett körzetben szükséges továbbá a meglévő nyílt vízelvezető árok profilozása is, ezen felül a feladatok részét képezi a meglévő ivóvíz bekötővezetékek cseréje is.

A Kinizsi utcában már a harmadik ütem részeként újul meg az útburkolat a Holub utca - Juhász Gyula utca közötti mintegy 225 méter hosszúságú szakaszon. A helyszínen a munka részét képezi többek között még a merőleges beállású parkolóhelyek aszfaltozása, és a szennyvízcsatorna rekonstrukciója is az aknák átépítésével, de új víznyelő és bekötőcsatorna is épül.

A Csácsi utcában a második ütem során újul meg az útburkolat a Domb utca - Damjanich János utca közötti 470 méteres szakaszon. Ezen felül ebben az utcában is épül új víznyelő, bekötőcsatorna, a Domb utcai kereszteződésben pedig a meglévő csatornát építik át. Továbbá kicserélik a kiemelt szegélyeket, valamint az ivóvíz vezetékeket is.

A közbeszerzés kitér arra is, hogy a Tomori utca - Szent László út - Dobó Katalin úton elvégzik a vízvezetékek rekonstrukcióját, ahol egy 185 méter hosszú szakaszon korszerű, az igényeknek megfelelő anyagú gerincvezeték, és egy új föld feletti tűzcsap is épül.

Mi épül?Szabadics Zrt.Horváth-Ép Kft.Zalaegerszegútfelújításparkolókvárosfejlesztésjárdafelújítás

Hírlevél

Hirdetés