2024.04.26, Péntek

Hirdetés

A beton ezer arca: a PERI közreműködésével épült meg a HeidelbergCement új központja
Fotók: PERI

A beton ezer arca: a PERI közreműködésével épült meg a HeidelbergCement új központja

PERI Kft.

2021.12.14. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A PERI mérnökei tervezték az egyedi, speciális zsaluzási megoldásokat, valamint helyszíni támogatást nyújtottak a bonyolult alakzatok és formák kivitelezéséhez.

Hirdetés

Kiemelkedő minőségű látszóbeton és nem mindennapi tervezési megoldások jellemzik a világ egyik vezető építőanyag gyártója, a HeidelbergCement új központját. A 16 hónapig tartó kivitelezés során közel 97.500 négyzetméternyi zsaluzatot használtak fel, köztük a PERI projektspecifikus, rendkívül összetett zsaluzási megoldásait.

A HeidelbergCement új központja jól szemlélteti, milyen széleskörű felhasználási lehetőségei vannak a látszóbetonnak.

Az impozáns, csavart fa alakú tartószerkezetek, a kreatív módon megmintázott homlokzati betonelemek, valamint a hálósan elhelyezett, éltörés nélküli gerendák teszik igazán egyedivé a heidelbergi székházat.

Fotók: PERI

A három - egymással összekapcsolt, különböző magasságú - épületből álló központ építéséhez 31.500 köbméter betont használtak fel.

A HeidelbergCement központjának főtervezője, a Frankfurt am Main-i székhelyű AS+P Albert Speer+Partner építésziroda volt a W+Architektur- und Ingenieurgesellschaft GmbH-val együttműködve. A komplex kivitelezési munkálatokat a Diringer & Scheidel végezte.

 

Fehér látszóbeton pillérek kivitelezése PERI fatartós zsaluzattal

A projekt kiemelkedő építészeti megoldásait a PERI speciális zsaluelemeinek felhasználásával sikerült megvalósítani. “Az anyag szakértőivel, a HeidelbergCementtel összefogva tágítottuk a beton felhasználásának határait” - mondta el Ézsiás Miklós, a PERI magyarországi ügyvezető igazgatója.

A tömör beton ellenére az új központ világos, ívelt homlokzatának köszönhetően mégis légiesnek hat. Külön figyelemreméltóak a 11,75 méter magas, fehér látszóbetonból készült, sima felületű homlokzattartó pillérek, melyek kivitelezéséhez a PERI fatartós zsaluzatát alkalmazták, műgyantával bevont rétegelt lemezzel kombinálva.

A székház mintegy 11 méter magas előcsarnokának központi magját három impozáns, csavart fa alakú beton tartószerkezet alkotja. Ezek a fa jellegű támaszok három négyzet alakú, egymás felé hajló pillérből állnak, amelyek körülbelül az alsó harmadban keresztezik egymást.

Az előírt látszóbeton minőségnek megfelelően, a teljes, mintegy 11 méteres pilléren csupán egyetlen elemillesztés látható, de további követelmény volt, hogy ne legyenek láthatóak a rögzítőcsavarok, átkötési furatok, valamint a zsaluhéj illesztések sem.

Minden egyes elemet egyedileg gyártottak

A nagyon magas látszóbeton követelmény és a statikailag előírt 200 kN/m² frissbeton-nyomás, illetve az előcsarnok szűkössége miatt nem lehetett fából készült zsaluzatot használni a tartószerkezet megvalósításához.

A PERI ezért egy rendkívül összetett, acélelemekből álló 3D-s zsaluzatot alakított ki 150 milliméter teljes vastagsággal, melyhez közel 12,7 tonna acélt használtak fel.

Az elkészített speciális pillérzsaluzat tartószerkezete 63 darab, CNC lézerrel vágott, egyedi alkatrészből álló, igényes méhsejtszerkezet volt.

Az egyes elemeket az időigényes hegesztés elkerülése érdekében egymásba illeszthető rendszerként szerelték össze, így minden egyes elemet egyedileg kellett gyártani és statikailag méretezni. Ezt követően 5 milliméter vastag acél zsaluhéjat erősítettek a tartószerkezethez, hogy ellenálljon a magas frissbeton-nyomásnak.

Azon a ponton, ahol a három fa alakú támasz elágazásai keresztezik egymást, további megerősítésre volt szükség, hogy így ellensúlyozzák az acél deformációját. A betonozási folyamat során a PERI InSite Construction (ISC) betonnyomás-figyelő készlet zsaluzatba épített érzékelőinek segítségével a frissbeton-nyomásának valós idejű mérését is el lehetett végezni, az így kapott adatokat az ISC mobilalkalmazásán keresztül pedig nyomon követni.

Az előcsarnok falaiba süllyesztett, sugárirányú mintázatot több előregyártott betonelemből alakították ki. A 8 centiméter vastag előregyártott betonelemek legyártásához projektspecifikus PERI zsaluzatot használtak. Ahogy a tartópillérek esetében, ezeknél a falaknál is követelmény volt, hogy semmilyen rögzítési pont, átkötési furat, illetve függőleges elem illesztés ne látszódjon.

Az előregyártott látszópaneleket PERI UP állványzat segítségével rögzítették

Figyelemreméltó az új székház földszintjén található közösségi tér vasbeton mennyezetének hálós elrendezésű, éltörés nélküli gerendákból álló díszítése is. A fehér betonból készült gerendák úgy emelkednek ki a szürke mennyezetből, hogy itt sem látszódnak a zsaluzat rögzítési vagy átkötési lenyomatai.

A födémhez a PERI projektspecifikus zsaluzatát használták, amelyet később 64 különböző, gyárban előre összeszerelt, rombusz alakú kidobozolással valósítottak meg.

A födém terheit a homlokzatnál négy különböző keresztmetszetű, rombusz alaprajzú támaszon vezeti le. A gerenda mezőkbe beépített előregyártott látszópaneleket a PERI UP állványzat segítségével rögzítették. A gerendákat kívülről befelé indulva két szivattyúval egyszerre betonozták ki, a mennyezet betonozását csak a gerendák megszilárdulása után kezdték meg.

A projekthez mintegy 3.000 négyzetméter projektspecifikus látszóbeton készítéséhez alkalmas fatartós falzsaluzatot használtak fel, amelynek nagy részét előre összeszerelve szállították a helyszínre.

A PERI mérnökei tervezték az egyedi, speciális zsaluzási megoldásokat, valamint helyszíni támogatást nyújtottak a bonyolult alakzatok és formák kivitelezéséhez.

Galéria

Mi épül?Peri Kft.zsaluzatlátszóbetonállványzat

Hírlevél

Hirdetés