2024.03.19, Kedd
Rövidesen újra gabonát őrölhet a zalai skanzen malma
Főkép: Hencz-malom Fotók: Göcseji Falumúzeum/ Facebook és gocsejiskanzen.hu

Rövidesen újra gabonát őrölhet a zalai skanzen malma

magyarepitok.hu, TED

2021.12.02. 07:30 - Kolinek Nóra

A Göcseji Falumúzeum fejlesztésének első ütemét a Dunántúli Magasépítő Kft. és a Szabadics Építőipari Zrt. végzi el.

Hirdetés

A BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. az uniós közbeszerzési közlönyben közzétette a Göcseji Falumúzeum fejlesztésének első üteméről szóló eljárás nyertesét. A nettó közel 1,8 milliárd forint értékű kivitelezést a Dunántúli Magasépítő Kft. és a Szabadics Építőipari Zrt. konzorciumban végzi el.

A falumúzeum fejlesztése három ütemben valósul meg.

A jelenlegi, első ütemben a meglévő irodaépületet felújítják. A közel 800 négyzetméteres főépület szolgáltató, oktatási és vendéglátó funkciót lát majd el. A tervezett épület egy déli nyeregtetős szárnyból, egy központi fogadó és torony egységből, egy keleti nyeregtetős szárnyból és ehhez fűződő rendezvénypajtából épül fel. A főbejáratot toronykialakítással teszik hangsúlyosabbá.

Fotó: Göcseji Falumúzeum/ Facebook

 

A műemléki malom technológiája is megújul

A skanzen emblematikus építménye a Hencz-malom, melynek felújított épületét tavaly adták át.

A jelenlegi ütemben sor kerül malom belső technológiai felújítására: új őrléstechnológiát építenek ki, megújul a teljes malomberendezés, új alulcsapott vízikereket építenek, valamint új zsiliprendszert és hozzátartozó kezelőhidat alakítanak ki.

Így a tervek szerint a vízimalom hamarosan újra gabonát őrölhet.

Újjáépítik a MAORT (Magyar Amerikai Olajipari Részvénytársaság – a Szerk.) mérnöki házát és 11 MAORT munkásházat. A kiírás szerint az épületek falszerkezetét eredeti anyagokból kell megépíteni (tömör tégla falazat, fa szerkezetű födém, fedélszék), meghagyva a bruttó falvastagságot. A talajjal érintkező rétegrend, − a talajvíz állapotokat figyelembe véve − a mai kor elvárásainak megfelelő lesz.

A Falumúzeum egyik utcája Fotó: gocsejiskanzen.hu

 

A mari ház (a marik, más néven cseremiszek, finnugor nyelvű nép, akik saját autonóm területükön élnek a Volga középső folyásánál elterülő Mari Köztársaságban – a Szerk.) jelenleg a Finnugor Néprajzi Park tagjaként található a skanzen területén. A kivitelezés során az épület elbontják, és egy másik helyszínen újra felépítik.

A területen 92 parkoló kialakítását tervezik, melyből három buszok számára lesz alkalmas, illetve elektromos töltési lehetőséget is kiépítenek. A falumúzeumban 28 376 négyzetmétert füvesítenek, és több mint 200 új fát ültetnek, valamint utcabútorokat helyeznek el.

Mi épül?Szabadics Zrt.Dunántúli Magasépítő Kft.GöcsejskanzenZala megye

Hírlevél

Hirdetés