2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Felsőoktatási fejlesztések a főváros központjában: egy elitgimnázium és az ELTE épületei is megújulnak
Fotó: elte.hu/Trefort-Kerti campus

Felsőoktatási fejlesztések a főváros központjában: egy elitgimnázium és az ELTE épületei is megújulnak

magyarepitok.hu, TED

2022.01.05. 11:50 - Füzi Nikolett

A BMSK Zrt. beruházásban összesen több mint 8500 négyzetméteren újul meg a műemléki környezetben lévő Eötvös Loránd Tudományegyetem Trefort utcai gyakorlógimnáziuma, valamint felújítják az ELTE Trefort-kerti campusának épületét is.

Hirdetés

Nagyszabású iskolafejlesztési beruházás veheti hamarosan kezdetét a Budapest VIII. kerületi ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium Trefort utca és Szentkirályi utca sarkán elhelyezkedő intézményében - derült ki az uniós közbeszerzési adatokból, amelyben január 31-ig várják a kivitelezők pályázatait.

A Beruházási Ügynökség BMSK Zrt. beruházásában megvalósuló átfogó felújítás és átalakítás a Szentkirályi utca 7. és 9. szám alatti ingatlanra terjed ki, és magába foglalja a műemléki környezetben lévő meglévő épület teljes körű építészeti, tartószerkezeti, belsőépítészeti, gépészeti, erős -és gyengeáramú szerelési munkákat tartalmazó átalakítását.
 

Összesen 8500 négyzetméteren korszerűsítik az intézményt

A nyertes pályázó komplex feladatkörét összesen 37 pontban fejti ki a felhívás, ezek részleteiben kiterjednek a teljes intézmény külső és belső területeit érintő széles körű felújítására, bontási munkálatokra, épület-rekonstrukcióra, valamint az iskolaépület bővítésére is.

Mindemellett a felhívásban kitérnek arra is, hogy a tervek szerint egy új aula létrehozása, továbbá személyfelvonó és konyhatechnológiai eszközök telepítése is feladatát képezi a szakembereknek.

A beruházás két szakaszban valósul meg: az elsőben a Szentkirályi utca 7. szám alatt nettó 2.886 négyzetméteren, míg a második szakaszban a Szentkirályi utca 9. (korm. határozat szerinti Trefort utca 6-8.) szám alatt 5.665 nettó hasznos alapterületen végezhetik el a felújítást a nyertes kivitelezők.

 

Átalakítják az ELTE Trefort-kerti campusának épületét is

Ugyanakkor az aktuális ELTE-t érintő fejlesztések még nem érnek véget a gyakorlóiskola felújításával: a közelmúltban a BMSK Zrt. meghirdette a szintén VIII. kerületben található, Puskin u. 9. szám alatti ELTE Trefort-kerti campusának tervezési és a generálkivitelezési felhívását is.

Ez a fejlesztés kifejezetten az „E” épületet, annak alagsorát, a földszintet és a két emeletét érinti, az ugyancsak nagyszabású helyreállítás és átalakítás során aulát, előadótermeket, új szinteket és zöldtetőket is kialakítanak az újkori magyar felsőoktatás egyik legfontosabb helyszínén.

A projekt célja az oktatási funkciót ellátó, 3 szintes épület korszerűsítése, a belső udvar lefedésével és bővítésével pedig egy új aula kialakítása. A jelenleg 2043 négyzetméteres belső tér mérete a fejlesztést követően közel 2204 négyzetméterre növekszik majd. A nyertes pályázó feladata kiterjed továbbá egy a történelmi palotaépülethez méltó, új főbejárat kialakítására, annak akadálymentes megközelítésének biztosításával is.
 

Maximalizálják a tetőkert építésében rejlő lehetőségeket is

A tervek szerint az alaksorban egy 119 fős előadóteremet, aulát, és különböző gépészeti tereket alakítanak ki, a magasföldszinten pedig az előcsarnok, a porta, az aula légtere, irodák és előadótermek helyezkednek majd el. Az emeleteken további előadótermek, irodák, valamint egy büfé fog helyet kapni.

Mindemellett a beruházás részeként a tetőtérre egy 200 négyzetméteres és egy 199 négyzetméteres tetőteraszt, illetve 177 négyzetméteren félintenzív zöldtetőket építenek ki különböző növényzettel. Az épületben kiépülő előadótermek összesen 1730 fő befogadását fogják biztosítani. 

Mi épül?Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)ELTEiskolafelújításműemlékfelújításcampuszfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés