2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

A pesti pilonra is feljutott fotósunk az egyre látványosabban kinéző Lánchídat megörökíteni - galéria

A pesti pilonra is feljutott fotósunk az egyre látványosabban kinéző Lánchídat megörökíteni - galéria

magyarepitok.hu

2022.02.25. 14:51 - Szabó Ákos

Az A-Híd Zrt. generálkivitelezésében megújuló, közel 400 méter hosszú hídon most a kőfaragók munkája került előtérbe.

Hirdetés

Elkészült a Lánchíd pesti pilonját körülölelő állványzat, a budainál pedig már javában dolgoznak az állványépítők. Ennek köszönhetően elkezdődhetnek a jelentősebb helyszíni kőmunkák az átkelő tartószerkezeti elemein – írja a Budapesti Közlekedési Központ közleményében. A fővárosi cég megbízásából a hídon dolgozó A-Híd Zrt. és alvállalkozói munkálatairól lapunk folyamatosan beszámol, most is a helyszínen járt fotósunk.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

Most azért tartottak sajtóbejárást, mert az állványszerkezetek immár lehetővé teszik a Lánchíd pilonjainak teljeskörű megközelítését. Így a kőfaragó szakemberek a két kapuzaton is elvégezhetik

az összesen mintegy 4400 négyzetméter gránit- és mészkőfelület állapotfelmérését, tisztítását, valamint a készülő hibatérképen megjelölt részek javítását.

 

 

Ennek során a pilonokon lévő, összesen 52 darab nagyobb díszöntvényt és 120 kis rozettát (vagyis a rózsaszirmokat formázó fém épületdíszeket) leszerelik és a kapuzatokat ékesítő négy oroszlánfejen, továbbá a címereken is a helyszínen dolgoznak majd a kőfaragók. Munkájukat restaurátorok és műemlékvédelmi szakemberek irányítják, illetve felügyelik.

 

 

Ez következik márciustól Budapest első hídjának munkálatain

Tavasszal a pilonok tetején lévő koronasaru-termekben is elkezdődnek a felújítási munkák. A koronasaru olyan mérnöki szerkezet, amely biztosítja a két láncsor láncszakaszainak összekapcsolását és átvezetését a pilonokon:  lehetővé teszi, hogy a láncok a hőmérséklet vagy a terhelés hatására – a pilontól függetlenül – hosszirányban akár több centimétert is mozoghassanak.

 

 

A koronasaru-helyiségeket már most kitakarították. A projekt során a koronasaruk és az utolsó fenti láncszemek korrózióvédelme mellett többek között

  • helyreállítják a betonfelületeket,
  • felújítják a belső lépcsőket,
  • továbbá kicserélik a díszkivilágítást
  • és a kapuzatok tetején lévő bádogelemeket,
  • valamint új zuhanásgátló rendszert építenek ki.

 

 

A Lánchíd felújítása továbbra is ütemterv szerint halad a munkaterületen, valamint a gyártócsarnokokban és a műhelyekben is.

  • A helyszínen folyamatosan kerülnek a helyükre a járdatáblák;
  • a terveknek megfelelően haladnak a bentmaradó acélszerkezeten végzett javítási munkák;
  • folyamatosan zajlik a szegélyelemek beépítése, a vizsgálójárda építése és a lánccsatornákban végzett korrózióvédelmi munka;
  • a pesti és a budai hídfőben is tovább dolgoznak az aluljárók építésén, jelenleg zsaluzási, vasszerelési és betonozási munkák vannak, valamint
  • elkészült a felújítandó hídkorlátok első próbadarabja is.

A Lánchíd felújítását 2021 tavaszán kezdték el, a munka a tervek szerint 2023-ig tart, de az útpálya már idén év végén elkészül.

 

 

Galéria

Mi épül?A-Híd Zrt.LánchídhídépítéshídfelújításBudapestműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés