2024.03.30, Szombat
Felkerült a bokréta a Merkbau eddigi legnagyobb munkájára

Felkerült a bokréta a Merkbau eddigi legnagyobb munkájára

magyarepitok.hu

2022.02.20. 10:00 - Kolinek Nóra

A speciális technológiai területekkel épülő papírgyártó üzem generálkivitelezésén a Merkbau dolgozik.

Hirdetés

Csütörtökön elérte legmagasabb pontját a Dunapack Kft. új üzeme. A beruházás célja a papír csomagolóanyag-gyártó vállalat Dunaújvárosban található üzemének kiváltása egy minden igényt kielégítő, korszerű csarnokkal. A tervek szerint az új telephelyen hullámpapírból készült csomagolóeszközöket gyártanak, majd festik, perforálják, méretre vágják azokat.

A beruházás a Dunapack Kft. megbízásából 9 milliárd forint értékben valósul meg a Merkbau Zrt. generálkivitelezésében − méretét és a beruházás költségét tekintve ez a vállalat eddigi legnagyobb projektje.

A beruházásban  a monolit vasbeton szerkezetépítést a CLC-Construct Kft. készítette.

A gyártócsarnok a Dunavarsány Ipari Park területén épül meg. A zöldmezős beruházás kivitelezése 2021 áprilisában kezdődött. A137.500 négyzetméter alapterületű trapéz alakú építési telken a 32.000 négyzetméter alapterületű csarnok mellett több melléképületet is építenek, mint például a sprinklergépház és a portaépület.

 

Minden feltétel adott az üzem későbbi bővítéséhez

A legnagyobb területet az üzemi részek foglalják el, ahol 30.000 négyzetméter alapanyagraktár, lemezgépi csarnok, feldolgozó csarnok és készáru raktár kap helyet. Ezeket a területeket egészíti ki a minőségellenőrzéssel és irodai funkcióval ellátott kétszintes fejépület, valamint a klisétároló és karbantartási részleg.

Az épületben saját vízkezelő és szennyvíz kezelő helyiséget alakítanak ki, valamint olyan speciális technológiai területeket, mint például a ragasztókonyha és festéklaboratórium. Az épület építési telken történő elhelyezése és az azt körülvevő infrastruktúra kialakítása során szempont volt, hogy egy esetleges későbbi bővítéshez minden lehetőség adott legyen.

A szerkezetkész állapot elérését követően a hangsúly elsősorban az ipari padló megépítésén, és az épület megfelelő működését biztosító gépészeti és elektromos rendszerek kiépítésén van.

 

Speciális szigetelőanyagot építettek be

Dobrádi Dániel, a Merkbau Zrt. létesítményfelelőse a kivitelezés kihívásaival kapcsolatos kérdésünkre elmondta, hogy a gyártási technológiájából kifolyólag egyedi, tagolt szerkezetű gépalapok készülnek a csarnokban. A legtöbb ilyen szerkezet 7-8 betonozási ütemmel készült el.

A szakember hozzátette:

tekintettel arra, hogy az épület papírgyárként fog funkcionálni, szigorú tűzvédelmi előírásoknak kell megfelelni, mind az építés technológia, mind a felhasznált anyagok tekintetében, így minden szigetelőanyag nem éghető kőzetgyapotból készült.

A koronavírus-járvány nehezítette ezen alapanyagok beszerzését: a világpiacon kialakult hiány miatt meg kellett találnunk azokat a beszállítókat, akik az ütemtervünkhöz igazodva megfelelő szállítási kapacitást tudtak biztosítani – egészítette ki.

Az épület használatbavételi eljárását a tervek szerint idén nyáron indítják meg.
 

 

A komplexum a fenntarthatóság jegyében épül

A bokrétaavató ünnepségen Panayotopoulos Anastassios, a Dunapack ügyvezető igazgatója elmondta:

„A fenntartható csomagolás iránti piaci igények növekednek, és piacvezető vállalatként fel kell készülnünk, hogy a legmagasabb ár-értéket tudjuk nyújtani ügyfeleink számára. Az új üzem a jelenlegi termeléshez képest többletkapacitásokat hoz létre, ezáltal lehetőséget ad új ügyfelek regionális kiszolgálására. A beruházással több mint 100 új munkahelyet teremtünk, bővítve ezzel a szakemberlétszámot.

A célunk egy olyan üzem építése volt, melynek a lehető legalacsonyabb az ökológiai lábnyoma: napelemeket alkalmazunk, és elektromos autók töltőállomásai is elérhetők lesznek. A víz-, gőz- és villamosenergia-fogyasztás folyamatos ellenőrzése pedig biztosítja az energiaforrások hatékony felhasználását, és az energiamegtakarítás maximalizálását célozza.

A létesítmény a körforgásos gazdaság egyik legkorszerűbb üzemévé válik, mivel termelésének közel 90 százaléka újrahasznosított papírt használ majd, megvalósítva ezzel a tökéletes körforgásos gazdasági modellt.”

 

 

Galéria

Mi épül?Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.papíriparüzemépítésüzemfejlesztésbokrétaünnepDunapackDunavarsányCLC-Construct Kft.

Hírlevél

Hirdetés