2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Hamarosan visszanyeri eredeti pompáját gróf Tisza István egykori otthona

Hamarosan visszanyeri eredeti pompáját gróf Tisza István egykori otthona

magyarepitok.hu

2022.02.28. 13:30 - Kolinek Nóra

A nagy múltú városligeti villa a LAKI Épületszobrász Zrt. és Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. kivitelezésében újul meg.

Hirdetés

Legutóbb 2021 márciusában számoltunk be a fővárosi Róheim-villa műemléki rekonstrukciójáról. Gróf Tisza István, a Magyar Királyság kétszer megválasztott miniszterelnökének egykori otthona a LAKI Épületszobrász Zrt. és Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. konzorciumának munkájával újul meg nettó 3,7 milliárd forintból. A Városliget szélén álló 1900-ban elkészült villa a Magyar Corvin-lánc Testület megbízásából a Mányi István Építész Stúdió tervei alapján épül újjá, a kivitelezés lebonyolítását és műszaki ellenőrzését a NOX Beruházó és Fővállalkozó Zrt. végzi el.

 

A munkaterületet 2021 januárjában vette át a kivitelező konzorcium, ez követően kezdődtek meg a bontási munkálatok. Az azóta történt változásokról Sóti Ernővel, a Possibuild Kft. műszaki igazgatójával beszélgettünk.

„Nagyot haladt előre az épület, a külső szemlélő már rá sem ismerne”

 – tájékoztatott a szakember.

Majd folytatta: „Elbontottuk védőtetőt, elkészült az épület alá tervezett pinceszint, minden szerkezeti bontás, megerősítés, és az új vasbeton szerkezetek is. Az épület megkapta az új tetőszerkezetet, melyen elkészült a teljes rétegrend, a belső karton burkolattól a külső terméspala fedésig.”

A belső falak kialakítása is folyamatban van, folynak a villanyszerelési és gépészeti munkák: helyükre kerültek a hűtőgépek, légkezelők.

Jól haladnak az épület külső munkái is

Ütemesen halad a homlokzat felújítása, sok helyen már látszik, milyen volt eredeti pompájában az épület külseje. A kovácsoltvas kerítés restaurálása, illetve a Pálma utcai új kerítés szakasz − ami gyakorlatilag pontos mása lesz a Hermina úti kerítésnek − műhelyben készül, a több ezer alkatrész lassan összeáll egy nagy egésszé, és a helyére kerül.

A kivitelezés nehézségeire kitérve a műszaki igazgató elmondta, hogy a pinceszint kialakítása fokozott odafigyelést igényelt.

„Egy több mint százéves épület alá kellett beépíteni egy plusz szintet. A jet grouting technológiával megerősített falak mellett a földmunka során több mint 7 méteres magasságú tér alakult ki a földszinti födém és az alaplemez földmunka szintje között. Emiatt a falakat, utólagos tervezéssel, acélszerkezettel merevítették ki, ami nem könnyítette meg az alattuk történő földmunkát, a szigetelést és az ezeket követő szerkezetépítést” – fűzte hozzá végül a szakember.

A villa a tervek szerint az idei év őszére készül el.

Új funkciót kap a hányattatott sorsú villa

Az eklektikus hangulatú, francia reneszánsz stílust a neobarokkal vegyítő, szecessziós és belső díszítéseiben mór jegyeket is mutató villa a Tisza-gyilkosság helyszíneként került be a köztudatba: itt vált merénylet áldozatává 1918. október 31-én a ház akkori bérlője, gróf Tisza István, egykori miniszterelnök.

A II. világháború után az államosított épületet az ÁVH is használta egy ideig, de a XX. század nagy részében különböző neveken szociális otthonként, elhagyott gyermekek és mozgássérültek rehabilitációs központjaként működött egészen 2005-ig.

Az ettől kezdve üresen álló házat 2019 januárjában vette birtokba a jelenlegi tulajdonosa, a Magyar Corvin-lánc Testület, amely a leromlott állapotú villa rekonstrukcióját azonnal megkezdte.

A felújítást követően a Testület történelmi múltjához és hagyományaihoz méltó környezetben, a „Bölcsesség, minőség, értékteremtés” mottó alapján már a 21. századi infrastrukturális elvárásainak megfelelő körülmények között végezheti tevékenységét.

 

Galéria

Mi épül?Possibuild Kft.műemlékfelújításrekonstrukcióBudapestRóheim-villaLaki Épületszobrász Zrt.

Hírlevél

Hirdetés