2024.04.19, Péntek
A LAKI és a Possibuild kivitelezésében újul meg egy nagy múltú budapesti villa
Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

A LAKI és a Possibuild kivitelezésében újul meg egy nagy múltú budapesti villa

magyarepitok.hu

2021.03.26. 16:29 - Gyöngyösi Klaudia

A kivitelezők nagy hangsúlyt fektetnek a műemléki terek megóvására és restaurálására is.

Hirdetés

Már a bontási feladatok zajlanak a budapesti Róheim-villa építési területén, illetve megkezdődött a főfalak aláalapozása is jet grouting technológiával – tájékoztatta lapunkat a kivitelező. Róheim-villa újjáépítését a tulajdonos Magyar Corvin-lánc Testület rendelte el.

Az épület helyileg a Városliget szélén, a Hermina út 45 szám alatt található, beépített területe nettó 2188 négyzetméter. Az engedélyezési és kiviteli terveket a Mányi István Építész Stúdió készítette, a kivitelezés lebonyolítása, műszaki ellenőrzése pedig a NOX Beruházó és Fővállalkozó Zrt feladata.

Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

 

A munkaterületet 2021. január 21-én vette át, a LAKI Épületszobrász Zrt. és Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. konzorciuma. A projekt nettó 3,7 milliárd forintból valósul meg.

„A beruházás munkálatai először bontással kezdődtek, ahol az elmúlt, több mint száz év átalakításai, hozzátoldásai kerülnek elbontásra” – nyilatkozta lapunknak Sóti Ernő, a Possibuild Kft. műszaki igazgatója. „Bontásra kerül továbbá a károsodott, életveszélyessé vált tetőszerkezet is, az új tetőszerkezet pedig természetes palafedést fog kapni” - tette hozzá.

 

Az igazgató kiemelte, hogy az egyik legizgalmasabb szerkezeti átalakítás a meglévő épület alá kerülő gépészeti szint kiépítése.

„Ehhez ki kell bontani a jelenlegi szuterénjében a válaszfalakat és a régi elavult gépészeti berendezéseket. A bontás után a meglévő főfalak jet grouting technológiával aláalapozzuk, majd ezek után elkészül a jövőbeni gépészeti szintek földmunkája, szerkezet építése, illetve a vízszigetelése is” – fejtette ki a szakember.

Ezzel párhuzamosan folynak a további bontási és szerkezetépítési feladatok, valamint felújítják az épület műemléki tereit is, megidézve ezzel az építtetők szellemét.

 

Egy könyvtárat és egy rendezvénytermet is kialakítanak a villában

Sóti Ernő a létesítmény háttértörténetébe is beavatta lapunkat, miszerint a Róheim villa Magyarország történelmének egyik szomorú helyszíne.

„Az Őszirózsás forradalom során itt gyilkolták meg gróf Tisza István Magyarország miniszterelnökét 1918. október 31-én. A villa az Államvédelmi Hatóság (ÁVH) egyik fő épülete lett, majd 1946-ban a Táncsics Mihály Ifjúsági Kollégium kapta meg az épületet, majd 1949 végétől mozgássérült gyerekek kerültek ide, akik 2005 végéig laktak a létesítményben. Ezt követően üresen állt az épület. Ezután több tulajdonosa is lett, akik nem igazán tudtak törődni az épülettel.  2016. decemberében döntött a kormány arról, hogy a létesítmény a Magyar Corvin Lánc Testület tulajdonába kerül” – mondta az igazgató.

Magyar Corvin-lánc Testület önkormányzati elven működő köztestület, amely a tudományok és a művészetek, valamint a magyar nemzeti oktatás és
művelődés fellendítésén munkálkodik. A Testület 2016-ban kapta tulajdonba a Róheim-villát, mely épület 2019-ben került a birtokába. Terveik szerint a villában irodák, rendezvénytermek, könyvtár és vendégszobák kerülnek kialakításra.

Kiemelt hangsúlyt kap a műemlékvédelem

„A műemléki tereket az építési folyamatok során védenünk kell, illetve restaurálnunk, vagy a régi mintájára újra gyártanunk. érdekességnek lehet tekinteni, hogy az épületet a további állagromlás megakadályozása érdekében, a megrendelő még 2019-ben egy szél és hóteher álló védőtetővel látta el. Ez alatt a tető alatt, nagy mennyiségű élőmunkával kell majd a bontási és szerkezetépítési feladatokat megoldanunk” – avatott be a részletekbe a szakember.

 

Sóti Ernő elmondása alapján a kivitelezőknek eddig a földmunka gépek szuterén szintre való bejuttatása okozott kihívást, melyet sikeresen megoldottak.

A tervek szerint az épület és a hozzá kapcsolódó kert kivitelezése 2022 júliusára valósul meg.

Galéria

Mi épül?Possibuild Kft.Laki Épületszobrász Zrt.BudapestRóheim-villaműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés