2024.04.25, Csütörtök
Mintegy negyedmillió ember hulladékát dolgozza fel ez a most átadott automata üzem
Fotó: Kispéter Zoltán/A-Híd Zrt.

Mintegy negyedmillió ember hulladékát dolgozza fel ez a most átadott automata üzem

mti

2022.02.02. 13:25 - Szabó Ákos

Az A-Híd és a Mento munkájával Szeged és a térsége automata hulladékválogató központot kapott, ahol 70 ezer tonna beérkező anyagot tudnak feldolgozni évente.

Hirdetés

5300 négyzetméteres, alapterületű automatizált hulladékválogató üzemet építettek fel Szegeden. A szerdai átadón elhangzott: a komplexum a legjelentősebb része egy uniós támogatású programnak, melyben regionális hulladékgazdálkodás-fejlesztési projekt zajlik Szegeden és a térség 28 településén. A hulladékválogató létesítmény kialakítása mintegy 6 milliárd forint értékű fejlesztést képvisel, a kivitelezők az A-Híd Zrt. és a Mento Környezetkultúra Kft. voltak.

Az üzemben a térség 245 ezer lakójának évente keletkező, 70 ezer tonna vegyes hulladékát dolgozzák föl, ennek köszönhetően egyharmadával csökken a lerakóba kerülő hulladék mennyisége. Botka László polgármester az átadón elmondta:

jelenleg a városban keletkező szemét 13 százalékát hasznosítják újra, és a most megvalósult fejlesztésnek köszönhetően ez az arány csaknem 50 százalékra nő.

 

Öt különböző módszerrel dolgoznak az új létesítményben

Makrai László, az üzemet működtető Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezetője rámutatott: az üzemben előaprítást követően

  • dobrostával,
  • légszeparátorral,
  • valamint mágneses,
  • ballisztikai
  • és optikai válogatóval

különítik el a szerves anyagot, papírt és a különböző műanyagokat.

Az anyagában újrahasznosítható hulladékokat bálázzák, a szerves anyagtól megtisztított, nem újrahasznosítható csomagolóanyagokból pedig másodlagos tüzelőanyagot állítanak elő.

Mi épül?A-Híd Zrt.MENTO Kft.Szegedkörnyezetvédelmi beruházásüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés