2024.04.24, Szerda
Átadták a pécsi fogorvosképzés elmúlt ötven évének legnagyobb fejlesztését
Fotók: Varga György/MTI

Átadták a pécsi fogorvosképzés elmúlt ötven évének legnagyobb fejlesztését

magyarepitok.hu, MTI

2022.03.04. 11:00 - Kolinek Nóra

A Strabag munkájával elkészült épületben éves szinten mintegy 46 ezer beteget gyógyítanak, és több mint hatszáz hallgatót oktatnak majd.

Hirdetés

Átadták a Pécsi Tudományegyetem új, 2,7 milliárd forintból létesített fogászati oktatási központját a baranyai megyeszékhelyen csütörtökön.

A PTE sajtóanyaga szerint az ötszintes, csaknem háromezer négyzetméteres hasznos alapterületű, korszerű oktatási intézmény az Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében valósult meg 2,7 milliárd forintból. Ahogy korábban már beszámoltunk róla, kivitelezési munkálatokat a Strabag Építő Kft. végezte el, az épületet pedig Masszi Pál és Laurencsik Tamás tervezte a Masszi Építész Irodától.

A létesítmény megépítését indokolta, hogy a klinika által korábban használt, korszerűtlen ingatlant 100-120 fő képzésére méretezték a pécsi fogorvosképzés hetvenes évekbeli indulásakor, azóta azonban a hallgatói létszám megötszöröződött, a képzési portfólió bővült és nemzetközivé vált.

A 2022 nyarától teljes kapacitással üzemelő, jól megközelíthető új épületben éves szinten mintegy 46 ezer beteget gyógyítanak, és több mint hatszáz hallgatót oktatnak majd.

Fotók: Varga György/MTI

 

61 korszerű széken valósulhat meg a fogászati ellátás

Miseta Attila, a PTE rektora felhívta a figyelmet arra, hogy az új létesítmény egy sokáig használaton kívüli telken valósult meg a pécsi orvoskar közvetlen szomszédságában.

Nagy Ákos Károly, a PTE Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikájának igazgatója közölte: az eddigi 42 munkaállomáson folyó ellátás az új épületben már 61 korszerű széken valósulhat meg, sőt a kialakított épületgépészeti kapacitás akár 70 egységkészülék üzemeltetését is képes biztosítani.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta: a fejlesztés megoldja a pécsi fogászati elméleti oktatás és gyakorlati képzés problémáit azzal, hogy a központ egy „amortizálódó épületből új, modern, minden oktatási, kutatási feltételt biztosító létesítménybe költözhet”.

A miniszter emlékeztetett: az egyetem korábban több, nem oktatási célra épült létesítményt volt kénytelen használni, így volt ez a fogorvosképzés esetében is.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond.

 

Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője és képviselőjelöltje egyetemtörténeti pillanatnak nevezte az átadást, és kiemelte: az új fogászati oktatási központ a pécsi fogorvosképzés elmúlt ötven évének legnagyobb fejlesztése.

Kővári János, a Baranya Megyei Önkormányzat fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa, a Baranya 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje kiemelte: a fejlesztés jól illeszkedik az elmúlt tizenkét év pécsi egészségügyi beruházásai közé. 2010 óta mintegy 100 milliárd forintból valósultak meg Pécsen egészségügyi fejlesztések − tette hozzá.

Galéria

Mi épül?StrabagPécsoktatási beruházásPécsi TudományegyetemMasszi Építész Irodaegészségügyi fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés