2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Épített örökség született újjá Kecskeméten: átadták a Rudolf-laktanya új családsegítő központját

Épített örökség született újjá Kecskeméten: átadták a Rudolf-laktanya új családsegítő központját

MTI, magyarépítők.hu

2022.04.12. 18:30 - Füzi Nikolett

A Lecpes Kft. kivitelezésében műemléki felújításon esett át, és a modern kornak megfelelő, új funkciókkal ellátott épületegyüttest és zöldövezetet alakítottak ki az egykori Rudolf-laktanya 120 éves épületeiből Kecskeméten.

Hirdetés

Elkészült az új család- és gyermekjóléti központ Kecskeméten: a beruházással a központ munkatársai az eddigieknél korszerűbb, családias környezetben szervezhetik meg a városi és járási szintű ellátást. Az új család- és gyermekjóléti központ az egykori Rudolf-laktanya területén valósult meg, amely immáron alkalmas a modern szociális munka bevezetésére és szakmai műhelyként is működik - derült ki a város önkormányzatának tájékoztatásából.

Ahogyan arról korábban már lapunk is beszámolt, a munkálatok még 2020. áprilisában kezdődtek meg Kecskemét belvárosának közelében, ahol az összetett feladat kivitelezésén a Lecpes Kft. dolgozott. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, több mint 500 millió forintos európai uniós támogatásból valósult meg.

A családsegítő központot a laktanya meglévő épületegyütteseiből, annak észak-nyugati részén, egy 5244 négyzetméteres területen, három, összesen több mint 1300 négyzetméteres épületből alakították ki a szakemberek. Az épületeket felújították és összekapcsolták a műemléki szempontok figyelembevételével.

 

A felújított épületet ábrázoló fotók 2021. decemberében készültek.

Az épületegyütteshez egy nagy méretű zöldfelület is tartozik

A tájékoztatás szerint az örökségvédelmi szempontoknak megfelelően, teljesen megújult a volt altisztképző, valamint a zuhany-mosókonyha is. Emellett a két épület között elhelyezkedő, romos, egykori zárt kispuskalőtér műemlékvédelmi szakértő bevonásával, az épített örökség értékeit megőrizve épült újjá, illetve bővült ki.

Az akadálymentesített komplexum új épületében az intézmény ügyfélforgalmi és a közösségi funkciókat ellátó helyiségei kaptak helyet, a két felújított épületben pedig a dolgozói irodákat alakították ki.

Mindemellett a szomszédos, 5244 négyzetméteres terület is fontos funkciót kapott: a szociálisan hátrányos helyzetű, csellengő vagy veszélyeztetett gyermekeknek számára egy szabadtéri zöld oázisként nyújt - elsősorban sport- és szabadidős - programok, illetve csoportfoglalkozások tartására alkalmas zöldövezetet - ismertették a közleményben.

 

 

120 éves épületegyüttest mentettek meg

A laktanya eredetileg még a 19. század végén készült. A Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján elkészült komplexumhoz nem volt kedves a szovjet-korszak, a szinte teljesen leromosított épületek most mégis visszakapták régi fényüket. Mivel a középső épület kifejezetten rossz állapotban volt, így jelentős épített örökséget mentettek meg Kecskemétnek.

Mi épül?Lecpes Kft.Horváth Építőmester Zrt.Kecskemétszociális otthonlaktanyaműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés