2023.01.31, Kedd

Hirdetés

Erdélyi falvakban barangolhatunk a szentendrei skanzen új kiállításán
Fotók: Mohai Balázs/MTI

Erdélyi falvakban barangolhatunk a szentendrei skanzen új kiállításán

magyarepitok.hu, MTI

2022.04.26. 13:21 - Kolinek Nóra

Mintegy húszéves előkészítés és négy és fél éves kivitelezési munka eredményeként nyílhat meg májusban a szentendrei skanzen erdélyi tájegységének első része.

Hirdetés

Májusban nyílik meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége − számolt be a Skanzenben tartott sajtótájékoztatón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Vitályos Eszter államtitkár és Cseri Miklós főigazgató április 25-én. Az épületegyüttes jelenleg több mint 10,1 milliárd forintból valósult meg, kormányzati forrásból. A kivitelezést az EB HUNGARY INVEST Kft. végezte el.

Év elején számoltunk be arról, hogy a tájegységet egy gyalogos aluljáró köti össze a szabadtéri múzeum meglévő területével. Az aluljáró kivitelezője a METO Építő Zrt., a közlekedési infrastruktúra tervezéséért a FŐMTERV Zrt. felelt. Az aluljáró építészeti kialakítását az Avant-Garde Építész Stúdió végezte.

A miniszter szerint, hogy ha nincs Erdély, akkor az ország három részre szakadása után megszűnik a magyar életforma, a magyar hadművészet, a magyar mentalitás, „az az életszemlélet, ahogy mi, magyarok látjuk a teremtett Földet.” A kiállítás kapcsán megjegyezte, hogy nemcsak az épületeket kell nézni, hanem az azokat építő és a benne lakó embereket is.

Fotók: Mohai Balázs/MTI

 

A második ütemben további száz épülettel gazdagodik a kiállítás

Mintegy húszéves előkészítés és négy és fél éves kivitelezési munka eredményeként nyílhat meg májusban az erdélyi tájegység első része − mondta el Cseri Miklós főigazgató, aki szerint a szakmai és a laikus közvélemény évtizedek óta várt óhaja teljesült a programmal.

Cseri Miklós kiemelte, hogy a tájegység nemcsak a szórakoztatást, az oktatást és az élményszerzést szolgálja, hanem nagyon fontos értékmentés is történt, mert a modernizációval nagyon gyors módon tűnnek el az épületek.

A projekten 27 néprajzos és történész dolgozott, jelenleg a program első fele készült el, a második rész - amely még mintegy száz épületet jelent - a tervek és a remények szerint 2025 környékére valósulhat meg. A kiállítást május 19-én Novák Katalin köztársasági elnök nyitja meg.

 

A falvak mellett székelyföldi városok életébe is betekintést nyerhetnek a látogatók

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, a térség országgyűlési képviselője ismertette: Az év végén a skanzen pedagógiai programkínálata is bekerült a Lázár Ervin Programba, amelynek célja, hogy lakóhelytől és szociális helyzettől függetlenül minden általános iskolás diák részére tanévenként egyszeri alkalommal ingyenesen biztosítsa a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, őshonos állatok bemutatóhelyeinek és múzeumok látogatásának élményét.

Az Erdély épületegyüttes megvalósulásával a Skanzen hatvan hektáros területe tizenöt hektárral növekedett, az épületegyüttes a Sztaravodai út bal oldalán épült fel

 − derült ki a projekt háttéranyagából.

Az épületegyüttes különlegessége, hogy az érdeklődők bepillantást nyerhetnek nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak polgárosodó életébe is. A XX. századi hétköznapok és ünnepek világában már nem választható szét a falusi és a városi életmód. A Skanzen történetében először vállalkozik ennek bemutatására.

A kisvárost hat épület, az erdélyi falut öt porta és az egyházi telken álló unitárius templom, iskola, kultúrház jeleníti meg.

Galéria

Mi épül?Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.EBH INVESTszentendrei Szabadtéri Néprajzi MúzeumMeto Építő Zrt.Avant-Garde Kft.skanzen

Hírlevél