2024.04.18, Csütörtök
Felújítással készülnek a nagyszabású kiállításra az ország egyik legjelentősebb múzeumában
MűvészetMalom, Fotó: femuz.hu

Felújítással készülnek a nagyszabású kiállításra az ország egyik legjelentősebb múzeumában

magyarepitok.hu, MTI, femuz.hu

2022.04.05. 16:39 - Kolinek Nóra

A MűvészetMalom közép-európai vonatkozásban is a kortárs képzőművészet meghatározó centruma. Adottságai és nagy látogatottságú időszakos tárlatai révén ma az ország harmadik legjelentősebb kiállítóhelyének számít.

Hirdetés

Áprilisban kezdődik a szentendrei MűvészetMalom középső szárnyának rekonstrukciója − számolt be a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója. Prosek Zoltán elmondta, hogy

az összesen bruttó 280 millió forintos beruházás legfontosabb eleme a három egységből álló épület középső részének befejezése, aminek során a földszinti udvari traktusban olyan többcélú terem jön létre, amelyben minikonferenciák, kiállítások rendezhetők, az emelt galériaszinten pedig az üvegezett felületek mögött múzeumpedagógiai helyiség lesz. Emellett a vizesedést is megszüntetik az egész épületben.

A nagy volumenű munka elvégzése azért is lett fontos, mert 2023-ban az Európai Iskola művészcsoportot bemutató nagyszabású kiállítással várják a közönséget, ezt követően az 1924-től 1949-ig működő Képzőművészek Új Társasága (KÚT) művei kapnak helyet, a két fő kiállításhoz pedig a kismúzeumok szatellitként csatlakoznak − tette hozzá Prosek Zoltán. Kiemelte:

az egész éven átívelő programsorozat fő helyszíne a MűvészetMalom lesz, megfelelő fizikai-műszaki körülmények biztosítása pedig azért is elengedhetetlen, mert leromlott állapotú helyszínre műtárgyak kölcsönzése sem lehetséges.

 

A centrum a kortárs képzőművészet meghatározó kiállítótere

Az egykori szentendrei fűrészmalom XIX. század végi épülete Magyarország egyik legérdekesebb, legkülönlegesebb kiállítóhelye. Korniss Dezső és Deim Pál festőművészek ötlete alapján a Szentendre Művészetéért Alapítvány kezdeményezésére és a Szentendrei Építész Egylet együttműködésével jött létre, és 1999 júniusában nyílt meg a nagyközönség számára. Az alapítók célja egy modern művészeti központ létrehozása volt; a múzeum jelenleg időszakos kiállításoknak ad helyet.

A MűvészetMalmot az épület hangulata, változatos, különleges terei, és az intézmény több mint másfél évtizedes szakmai múltja is alkalmassá teszi arra, hogy nemcsak országos viszonylatban, hanem közép-európai vonatkozásban is a kortárs képzőművészet meghatározó centruma legyen. Adottságai és nagy látogatottságú időszakos tárlatai révén ma az ország harmadik legjelentősebb kiállítóhelyének számít.

 

 

Mi épül?SzentendreépületfelújításFerenczy Múzeumi Centrum

Hírlevél

Hirdetés